Поради својата положба, најстариот хрватски природен парк никогаш не е ист

Се граничи со две реки, Дунав и Драва, во североисточниот дел на соседна Хрватска е паркот на природата Копачки рит.

Територијално припаѓа на областа Барања, односно Осијечко-барањската жупанија. Откако во 1976 година беше прогласен за парк на природата, Копачки Рит се смета за најстар таков парк во целата земја, пишува „Википедија“.

Влијанието на реките врз изгледот на паркот

Во зависност од водостојот на Дунав и Драва зависи и изгледот на Копачки Рит, па целата област може да има сосема поинаков изглед во текот на годината.

Поплавната рамнина во рамките на паркот Приорите Копачки рит се смета за една од најдобро зачуваните области со такви карактеристики на европско тло, се наведува на официјалната веб-страница на паркот.

Специјалниот зоолошки резерват се издвојува како еден од најзначајните делови на паркот. Покрај пејсажите од речиси недопрена природа, високо ниво на биодиверзитет преовладува и во областа Копачки Рит, а забележливо е присуство на бројни животински видови.

Од 1993 година овој природен парк е прогласен за важно мочуриште на меѓународно ниво, а соодветно е и под заштита на Рамсарската конвенција.

Тиквешкиот замок

И тогаш и денес, замокот „Тиквеш“ е позната атракција на овие простори. Овој прекрасен објект, заедно со истоимената населба, меѓу другото се користел и за потребите на тогашниот претседател на Социјалистичка Федеративна Република Југославија, Јосип Броз Тито.

Денеска е Центарот за презентација и едукација „Тиквеш“, каде посетителите имаат можност да се запознаат со особеностите на природниот парк Копачки рит, како и неговата историја и историјата на замоците.

Со исклучок на Стариот замок, кој е изграден во текот на 19 век, комплексот на замоци Тиквеш го сочинуваат Новиот замок, со анексот, се издвојува „Пп-копачки-рит“. Членовите на семејството Хабсбург се одговорни за изградбата на оваа, тогашна, величествена зграда.

Иако низ историјата комплексот замок „Тиквеш“ функционирал како станбена зграда, која била затворена за јавноста, денес тоа повеќе не е така. Во периодот од 09:00 до 17:00 часот, секој ден од четврток до недела, Презентациско-едукативниот центар „Тиквеш“ е отворен за посета.

Сегашната цена на единечниот билет за возрасни е девет евра, а шест евра за деца, студенти и пензионери. Достапни се и семејни билети, како и можност за посета на центарот како дел од професионално водени тури на хрватски или англиски јазик.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds