Единственото преживеано чудо на античкиот свет денес е позната туристичка атракција во Египет

Од вкупно седум чуда на античкиот свет, само едно постои денес. Пирамидите во Гиза, во областа на градот Каиро во Египет, очекувано го привлекуваат вниманието на многу туристи од целиот свет.

И не само затоа што траат толку многу илјадници години, главно без промени, туку и затоа што сè уште можете да слушнете бројни приказни за тоа како биле изградени пирамидите. И покрај бројните шпекулации, нема прецизни податоци за ова, па ова е дополнителна причина што тие сепак се сметаат за вистински чуда. Создавањето различни теории за тоа како биле изградени пирамидите во Гиза придонесе и нивната, може да се каже, совршена градба. Дури отиде дотаму што имаше „тврдења“ дека, сепак, биле изградени од вонземјани, а не од луѓе.

Три пирамиди за владетелите на древниот Египет

Пирамидите на Кеопс, Чефрен и Микерин, како што ни се познати, всушност го претставувале вечното почивалиште на тројцата владетели на древниот Египет.

Најголемата пирамида на висорамнината Гиза била наменета за фараонот по име Куфу, познат на античките грчки извори како Кеопс. И токму поради тоа што е највисока од сите, често ја нарекуваат и Големата пирамида, според „Discoveringegypt“. Со висина од 147 метри, која првично ја имала, Кеопсовата пирамида претставува вистинско чудо на градбата на луѓето од таа ера. Затоа и не е чудно што многу приказни се поврзани со изградбата на таа пирамида, чија висина денес е 138 метри, вклучувајќи ја и онаа на која луѓето биле принудени да работат на изградбата.

Меѓутоа, утврдено е дека тоа всушност не е точно, туку дека Кеопсовата пирамида била градена три месеци во годината од жителите на древниот Египет кои поради поплавите на реката Нил едноставно биле без работа во текот на тие периоди од годината. Се проценува дека околу сто илјади од нив учествувале во изградбата на Кеопсовата пирамида. Сите работници имале „добра храна и облека“, што ги обезбедувал фараонот, за што сведочат народните приказни од тоа време, во кои фараонот бил запаметен како внимателен владетел.

Втората пирамида, која се карактеризира со статуата на Сфингата, ја изградил фараонот по име Кафре, кој бил син на Хуфо, додека третата ја изградил внукот на Куфо, односно синот на Кафре, по име Менкаур.

Не се само пирамидите во Гиза

Бидејќи се работи за комплекс од кралски гробници, јасно е и дека има и други градби на висорамнината Гиза, која е првенствено позната по пирамидите, како и веќе споменатата Сфинга.

Во подножјето на пирамидите има храмови, а секој од нив бил поврзан со бреговите на Нил со коридор долг околу еден километар, наведува „Khanacademy“.

На висорамнината Гиза има и помали пирамиди кои биле наменети за кралици. А има и помали гробници, во кои биле погребувани оние членови на дворот, кои се сметале за истакнати, што всушност било голема чест за покојникот. Благодарение на тоа што биле закопани во близина на гробниците на фараоните, се верувало дека тоа ќе им „обезбеди“ место во задгробниот живот, што може да се смета за ценето. Од 1979 година, пирамидите во Гиза се дел од светското културно наследство на УНЕСКО.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds