Сан Марино, единствениот зачуван италијански град-држава е една од најмалите држави во светот

Независна република лоцирана на територијата на Италија, Сан Марино е богата со атракции, иако е една од најмалите земји во целиот свет.

За основањето на оваа република се смета дека е одговорен каменорезец од Далмација, која иако има непобитен италијански карактер, функционира како целосно независна. Всушност, од сите градови-држави кои функционирале на територијата на поранешната империја, Сан Марино останал зачуван.

Град на карпа На надморска височина од 750 метри на планината Титан, како што преведува оригиналното име „Монте Титано“, е основан истоимениот главен град Сан Марино, наведува „Italyheaven“.

А токму таквото позиционирање го прави уште поинтересен. Импресивната тврдина на врвот на карпата, која нуди нереален поглед на околината, ридските предели на централна Италија и Јадранското море, често ги остава посетителите без зборови. Од трите градски кули, две се отворени за посета, додека околината на тврдината е многу попривлечна за многу туристи кои бараат мир. Поточно, шумата што ја опкружува цитаделата им нуди можност, покрај уживањето во мирот, да ја посетат и третата кула, која иако не е отворена за посета, нуди можност да уживаат во погледот на околината, пред се поради нејзината позиција.

Најпознатата атракција на Сан Марино

Во Државниот или Градскиот музеј на Сан Марино (италијански: Museo di Stato), посетителите можат да дознаат повеќе за богатата и, пред сè, долгата историја на една од најмалите земји во светот. Сепак, она што најчесто го привлекува вниманието на туристите е настанот што се случува на главниот градски плоштад (Пјаца дела Либерта). Тука во текот на летните месеци се одржува важна церемонија секој час, која вклучува и менување на стражата.

Во подножјето на планината Титан се наоѓа и музејот „Ферари“ кој често ги фасцинира љубителите на автомобили, додека градот има и свети градби, меѓу кои се издвојува базиликата Сан Марино. Во него се чуваат земните останки на овој светител. Жичара води од главниот град на една од најмалите земји во светот до врвот на планината, која се смета за уште една туристичка атракција.

А за се да биде уште поинтересно, треба да ги земете предвид информациите што ги дава „Italythisway“. Имено, стариот дел на главниот град е широк околу сто метри и долг околу петстотини метри, но и толку мала површина што ја зафаќа е доволно фасцинантна за да ги воодушеви сите што го посетуваат Сан Марино. Токму затоа гужвите се многу вообичаени, но тоа сепак не ги спречува љубопитните луѓе од целиот свет да се впуштат во авантура за да се запознаат со една од најмалите земји во светот.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds