(ВИДЕО) Касторија – еден од најстарите градови кој се наоѓа во регионот на Западна Македонија во Грција

На местото каде што во античко време, според грчките митови, живеел Кастор, еден од синовите на врховниот бог на старогрчкиот пантеон, Зевс, бил основан град.

Денес, Касторија, која се наоѓа во регионот на Западна Македонија во Грција, е надалеку позната по своето крзно и езерото Орестиада, на чиј брег се наоѓа овој град. Бидејќи се смета дека е основана во 840 година п.н.е., Касторија со право се смета за една од најстарите урбани населби во тој дел на Грција.

Градот на дабарите

Иако името на синот на Зевс, кој живеел на тој простор според грчките митови, најчесто се поврзува со потеклото на името на овој, денешен грчки град, за него постои уште една интересна теорија.

Имено, во средниот век, како што наведува „Кавалатур“, во областа на денешна Касторија живееле исклучително голем број дабари. А бидејќи терминот касторас (гр. ο κάστορας) се користи во грчкиот јазик за да се однесуваат на овие животни, се верува дека името на овој град потекнува од таа именка.

Повеќе од 70 цркви

За време на византиското владеење на тој простор, Касторија одиграла исклучително важна улога, за што сведочат повеќе од 70 светилишта изградени во тој период.

Она што особено ги фасцинира посетителите, освен убавината на веќе споменатото езеро, кое е своевиден заштитен знак на Касторија, е тоа што во многубројните цркви изградени во периодот на византиското владеење, можат да се видат особено ретки икони, карактеристични за Критската школа. Многу икони биле направени во текот на 12 и 13 век.

На местото каде што се наоѓал Акропол во Касторија, денес функционира Византискиот музеј, кој се смета за уште една градска атракција. Колекцијата на овој музеј се состои од бројни, многу интересни артефакти; фокусот е ставен на периодот на византиското владеење со градот и тој дел од регионот на Западна Македонија. Иако во градот има десетици цркви, вниманието на посетителите најчесто го привлекува онаа посветена на Пресвета Богородица Мавриотиса која е изградена во 11 век.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds