Најмладото море на целиот свет: Жителите на 9 земји уживаат во неговата убавина

Главната причина зошто Балтичкото Море често се карактеризира како уникатно не е само фактот што е најмладото море во целиот свет, туку и фактот што се смета за прилично плитко.

Поради фактот што зафаќа површина од нешто помалку од 400 илјади квадратни метри, а жителите на дури девет земји можат да уживаат во нејзината убавина, не е чудно што барем дел од неговата површина е покриена со мраз секој година, според „Marinefinland“. Иако просечната длабочина на Балтичкото Море е 54 метри, поради што често се карактеризира како плитко, се проценува дека на 459 метри, во сливот на Вест Готланд, се наоѓа најдлабоката точка на морето, која се наоѓа на североисточниот раб на Атлантскиот Океан, посочува „Маринефинланд“. За потсетување, просечната длабочина на Средоземното Море е околу 1.500 метри, додека просечната длабочина на океанот е 3.700 метри.

Врска со океанот

Благодарение на Данскиот теснец, Балтичкото Море има врска со Северното Море, односно со светскиот океан. Во близина на тој тесен теснец се наоѓа Категат, точката каде што е границата помеѓу Балтичкото Море од едната и Северното Море од другата страна.

Данскиот теснец всушност е составен од два теснец, Орсунд на шведскиот брег и Појасниот теснец на данскиот брег, кои се наоѓаат еден до друг. За да биде сè уште поинтересно, се проценува дека длабочината на водениот пат Флинтранан, кој се наоѓа на шведската страна, и водниот пат Дрогда, кој се наоѓа на данската страна, е само околу седум до осум метри.

Балтичките земји

Имајќи предвид дека жителите на дури девет земји имаат привилегија да можат да уживаат во убавината на најмладото море во светот, има и бројни градови кои се наоѓаат на брегот на Балтичкото Море. Некои од нив станаа светски познати дестинации, а има и такви кои туристите не ги посетуваат толку често, иако се интересни градови.

Заедно со Вилнус, главниот град на Литванија и Краков, Полска, на брегот на Балтичкото Море се и Талин и Рига, главни градови на Естонија и Летонија, пишува „Turizammiputovanja“. Главните градови на Финска и Полска, Хелсинки и Варшава, меѓу другите, исто така лежат на бреговите на Балтикот.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds