Севиља- град во јужниот дел и трет по ред најпосетуван во Шпанија

Сосема е сигурно дека секој што ќе одлучи да ја посети Севиља, град кој се наоѓа во јужниот дел на Шпанија, ќе биде обврзан да плати такса доколку сака да го посети познатиот шпански плоштад (шпански: Plaza de Espana), беше објавено неодамна. од градското собрание на Севиља.

Главната цел на ваквата идеја е поврзана, како и во многу други атрактивни туристички дестинации, со борбата против прекумерниот туризам. – Планот е да се затвори Плаза де Еспања и да се наплаќа влезен такса за туристите, со цел да се финансира конзервацијата на плоштадот и да се обезбеди безбедност – неодамна изјави градоначалникот на Севилја, Хозе Луис Санз, во објава на социјалната мрежа „Х“. мрежа, пренесува CNN. Заедно со текстот беше споделено видео на кое се гледаат оштетени фасади и паѓање плочки, како и улични продавачи кои зафаќаат значителен дел од просторот на плоштадот.

Заедно со нео-маварската палата, на чии два краја има високи кули, овој плоштад е дел од комплексот, кој е изграден во 1929 година по повод Иберо-американската изложба. Примарната цел на изградбата на овој плоштад била поврзана со желбата да се покаже шпанскиот дух во архитектурата.

Илјадници туристи од целиот свет секојдневно ја посетуваат оваа атракција на градот Севилја, а голем дел од нив ја користат и услугата со кочии, додека има и такви кои пеш избираат да уживаат во убавината на овој плоштад.

Токму овој плоштад се карактеризира како своевиден центар на културниот живот на градот, бидејќи таму се организираат многу интересни настани како модни ревии, театарски претстави и концерти. Иако градоначалникот напомена дека плаќањето на влезот нема да важи за локалните жители, сепак многу брзо неговата објава беше мета на критики од жителите на Севиља, кои се корисници на споменатата социјална мрежа.

– Туристичката такса за сите предизвикува помала дебата и носи повеќе приходи. Слушајте ги луѓето, а не хотелиерите – изјавил еден од корисниците. – Она што луѓето го бараат од вас е туристичка такса и општо регулирање на масовниот туризам што го уништува нашиот град – рече друг.

Имајќи предвид дека Севиља годишно ја посетуваат околу три милиони туристи од целиот свет, а градот има околу 700.000 постојани жители, тој е рангиран како трет најпосетуван град во Шпанија.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds