3-те најпознати атракции: Ако не ги посетите, како да не сте биле во Виена

Не ретко неколку дена во Виена, кои вообичаено туристите ги одвојуваат за посета на овој град, навистина не се доволни за да ги видите сите атракции и да уживате во нив.

Доколку се најдете во главниот град на Австрија, едно е сигурно: нема да знаете каде прво да одите и која атракција да ја посетите.

Не ретко неколку дена во Виена, кои вообичаено туристите ги одвојуваат за посета на овој град, навистина не се доволни за да ги видите сите атракции и да уживате во нив. Сепак, има и такви кои често се рангирани меѓу најпосетуваните, меѓу кои на прво место се замоците на Виена, веднаш потоа познатиот музејски кварт и познатиот авантуристички парк, со панорамско тркало и секако крстарење. на Дунав – под претпоставка дека го посетувате главниот град на Австрија во текот на оние месеци кога навистина можете да уживате во крстарењето.

1. Замокот Шенбрун

Често окарактеризирана како Версај во Австрија, палатата Шенбрун е секако една од најпосетуваните туристички атракции во Виена.

Покрај величествениот дворец, изграден во текот на 18 век, има и простран парк и други атракции. Фонтани и лавиринт се само неколку од нив, додека музејот на кочија и зоолошката градина Шенбрун дополнително го надополнуваат уживањето на посетителите.

Изградена во средината на 18 век, палатата Шенбрун претрпе многу промени. Покрај посетата на бројните комори на палатата, при организираните обиколки на Шенбрун, туристите можат да видат и богата колекција на кочии, а како што истакнуваат од „Визитингвиена“ има и изложба посветена на животот на познатата царица Сиси. Во рамките на Шенбрун функционира и Детскиот музеј, додека во посетата на зоолошката градина Шенбрун нема да уживаат само децата, туку и постарите посетители на палатата.

2. Музејски кварт

Не може да се посети Виена без барем да се прошета низ Музејскиот кварт. Без разлика дали сте љубител на уметност или не, нема сомнеж дека во овој дел од градот ќе имате можност да ја запознаете неговата долга и интересна историја. Посета на познатата слаткарница, каде што можете да уживате во оригиналниот вкус на Sachertorte, специјалитет по кој е позната Виена, секако е задолжителна.

Музејот за историја на уметност, каде што можете да ги видите делата на познати светски уметници, како и музејот Албертина, се само дел од музеите во Виена кои не треба да ги пропуштите.

3. Палатата Белведере

Заедно со прошетката низ градините на палатата Белведере, оваа виенска атракција е особено значајна поради нејзината галерија. Во палатата изградена во текот на 18 век, на посетителите им се достапни галерии, додека во Горниот дворец, како што наведува „Visitingvienna“, се наоѓа и познатата слика „Бакнежот“ на Густав Климт.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds