Љубителите на романтиката можат да уживаат во Малата Венеција на Азербејџан

Не мора да ја посетите Италија за навистина да го почувствувате романтичниот дух по кој Венеција е надалеку позната, бидејќи дури и во главниот град на Азербејџан има Мала Венеција.

Се смета за една од атракциите на Баку, главниот град на Азербејџан. Сместен покрај булеварот Баку, овој дел од градот е создаден по имитација на италијанската Венеција. Освен поврзаните канали, малата Венеција ја карактеризираат и мостовите, како и многу интересни градби, наведува „Макемитрип“.

Град на брегот на Каспиското Море

Иако стариот дел на Баку, кој е вклучен во листата на светско културно наследство на УНЕСКО, е исклучително посетен, модерната архитектура на градот не е помалку важна за туристите.

Во самиот центар на градот се наоѓа плоштад, кој е препознатлив по многу интересните фонтани, а е познат и како Плоштад Фонтана. Заедно со локалното население, овој плоштад се користи и како место за средба на многу туристи кои го посетуваат Баку.

Средновековната палата како симбол на историјата на градот

Често окарактеризирана како вистински бисер не само на Баку, туку и на целата земја, палатата Ширваншах датира од 15 век и со својата величественост, слободно може да се каже, доминира во тој дел од градот. Покрај величествениот мавзолеј, во рамките на палатата на династијата Ширваншах, која е дел од светското наследство на УНЕСКО, како што истакнува „Кајак“, има и бања, потоа други камени градби и кулите на богослужбеното место.

Иако палатата го привлекува и вниманието на туристите, она што многумина ги фасцинира е кулата на Моминот, која се наоѓа во близина на палатата Ширваншах. Колку е тоа важно не само за Баку, туку и за Азербејџан воопшто, говори податокот дека приказот на Моминската кула може да се најде не само на банкнотите на националната валута, туку и на поштенските марки и на одредени важни документи.

Изградена во текот на 12 век, Моминската кула е вклучена и во списокот на светско културно наследство на УНЕСКО со причина. На посетителите им се нуди, во најмала рака, волшебен поглед на стариот дел на Баку, но и на булеварот Баку и заливот, додека во малиот музеј во Моминската кула може да се дознае повеќе за напредокот на главниот град на Азербејџан низ целиот историја.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds