Еден од најстарите постојано населени градови во светот се издига над планината Арарат

На реката Храздан, опкружен од три страни со планини, се наоѓа главниот и најголем град во Ерменија.

Градот Ереван или Ереван е основан во 782 п.н.е., благодарение на кралот Аргишт Први од Урарту. Токму тој ја изградил тврдината Еребуни на местото на денешен Ереван, на падините на планината Арарат, околу која подоцна се развила урбаната населба. Освен ова утврдување, една од најважните знаменитости на главниот град на Ерменија е без сомнение црквата Циранавор, која е најстарата градска црква што преживеала, додека, според „Википедија“, најголемата конгрегациска црква на ерменската апостолска Црква во целиот свет е соборната црква Свети Григориј Просветител, која исто така се наоѓа во Ереван.

Зелените оази на Ереван Иако е град кој претрпе значајни промени во поновата историја, пред се архитектонски, во Ереван има и неколку пространи паркови, кои се карактеризираат како јавни простори.

Најстариот парк во Ереван беше преименуван во Лион Парк во 2011 година, за симболично да потсети на партнерството меѓу двата града, ерменскиот Ереван и францускиот Лион. Порано познат како Јавен парк во областа Еребуни, зафаќа површина од околу 17 хектари и се верува дека постои од осмиот век п.н.е., односно од моментот на основањето на Ереван. По што е позната оваа зелена оаза на Ереван е вештачкото езеро, кое се наоѓа во овој парк.

Меѓу најпопуларните паркови на главниот град на Ерменија се Англискиот и Паркот на љубовниците, кои се формирани во текот на 18 и 19 век. Ереванската опера, која ги вклучува и Лебедово езеро, Паркот на победата и Ботаничката градина, се некои од зелените оази во главниот град на Ерменија. Места што не се пропуштаат За волја на вистината, запознавањето со еден од најстарите постојано населени градови во светот бара многу повеќе време и истражување, но сепак има места во Ереван кои не треба да се пропуштат при посета.

Комплексот Каскада и Плоштадот на Републиката, како и Меморијалниот комплекс Цицернакаберд, дефинитивно се меѓу нив. Споменатиот меморијален комплекс, кој е посветен на ерменскиот геноцид, се смета за една од најпосетуваните локации во градот, наведува „Визитиереван“.

Создадено на крајот на 70-тите години на минатиот век, езерото Аги Лич е уште една атракција на овој ерменски град, како и замокот Храздан. Посетата на стариот кварт на Ереван е особено привлечна за љубителите на историјата и оние кои сакаат да ја запознаат другата страна на главниот град Ерменија, во чие подрачје има и две значајни археолошки локалитети и историскиот и Археолошки музеј-резерват „Еребуни“.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds