Христијански манастири врежани во стрмни карпи: се верува дека светите Петар и Павле ги читале своите проповеди овде

Многу шарени балони кои летаат кон небото во самрак и на тој начин создаваат нереални слики. Тоа е првата асоцијација ако на некој во Србија му ја спомнуваш Кападокија во Турција. Сепак, малкумина знаат дека овој регион е вистинска ризница на неверојатно културно и историско богатство и дека само таму можете да видите фасцинантни подземни градби и оние врежани во карпи. Кападокија била дел од Византија седум века, а повеќе од три илјади цркви сведочат за православното и грчкото влијание во овој турски регион. Еден од нив е пештерскиот манастир наречен Ески Гумуслер, кој датира од најраниот христијански период.

– Овој импозантен манастир е издлабен во исклучително стрмна карпа и е еден од најдобро зачуваните и најголемите пештерски храмови во регионот на Кападокија. На каменот сè уште останале автентични фрески, за кои се верува дека ги изработиле тројца мајстори. Големо внимание се посветува на фреската на Богородица која изгледа како да е насмеана, па туристите често велат дека таа ги потсетува на Мона Лиза. Сепак, речиси сигурно е резултат на невнимателна реставрација – изјави Мустафа Улудаг, туристички водич.

Пештерските населби во Кападокија долго време се богатство не само на Анадолија и Турција, туку и светско културно наследство на УНЕСКО. Се верува дека светите Петар и Павле ги читале своите проповеди во карпести и пештерски цркви.

Научниците ги делат многуте камени манастири во Кападокија на два главни типа: оние со трпезарии и оние со отворени дворови. Манастирот Ески Гумуслер спаѓа во втората група, со различни делови кои се отвораат од централниот двор.

– Нејзиниот најважен дел е црквата северно од дворот. Црквата се состои од четири независни затворени премини според планот на грчкиот крст. Северниот кораб содржи коридор со две гробници. На запад има два влеза покриени со свод за лулка. Ѕидовите на собата над канцеларот се насликани со нешто што изгледа како слика од басните на Езоп, единствено за Кападокија. Стилот и иконографијата на фреските на манастирот Ески Гумушлер потсетуваат на оние во многу други цркви во Кападокија. Се смета дека фреските потекнуваат од 7 до 11 век – истакна Улудаг. Овој пештерски манастир од византиската ера, сместен во малото гратче Гумуслер, 10 километри североисточно од Нигде, е лесно достапен со автобус. По неговото повторно откривање во 1962 година, манастирот и неговите фрески беа обновени од тим археолози на чело со Мајкл Гоф. Прогласен е за заштитен археолошки локалитет во 1973 година.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds