Ова е најреткиот пасош на целиот свет: го поседуваат само околу 500 луѓе

Пред нешто повеќе од седум века беа издадени првите пасоши, од кои денес во оптек се само петстотини. На самиот почеток на 14 век, Редот на Малта издавал пасоши на некои членови на редот во тоа време, со цел да се потврди дека овие луѓе имале дипломатска или амбасадорска улога.

Седиштето на редот е во Малта, а како што изјави за Си-Ен-Ен претседателот на Орденот на витешкиот ред на Малта, Даниел де Петри Тестаферата, денес само околу стотина витези, капелани и дами живеат во областа на малтешкиот архипелаг. , додека нивниот вкупен број во целиот свет е околу 13.500. Со оглед на тоа дека има само околу петстотини дипломатски пасоши на витезите од Малта, овој патен документ со право се смета за најреткиот во целиот свет.

Само за избраните

Светло црвена, пасошот издаден со оваа наредба е наменет за поединечни членови на Суверениот совет, односно лидери на дипломатските мисии на Редот во светот, како и членови на нивните семејства. Буквите на него се златни, а натписот на организацијата е наведен на француски.

– Редот им дава пасоши на членовите на нивната Влада за време на нивниот мандат – рече Тестаферата и додаде: – Пасошите на велемајсторите важат најдолго, бидејќи се избираат за период од десет години, а можат да служат два мандати, со обврска да се пензионираат до 85 години. Останатите пасоши важат четири години и се користат исклучиво за членови на дипломатски претставништва. Она што е особено интересно, освен што само околу петстотини луѓе поседуваат ваков пасош, е тоа што во него нема фотографија од сопственикот, а пасошот има дури 44 страници. На секоја од страниците има и воден печат во форма на малтешки крст.

Реакцијата на цариниците, кога ќе го видат овој пасош, е особено интересна за сопствениците на таа патна исправа, како што потврди Еугенио Аиролди ди Робиате, поранешниот директор за комуникации на Редот: – Веројатно никогаш досега не го виделе. Откако слетав на аеродромот во Бангкок, многу вработени во пасошката контрола сакаа да го видат овој многу редок пасош, но и да се фотографираат со него – објасни тој. Иако витезите од Малта имаат соработка со бројни земји, со кои официјално немаат дипломатски односи, овој пасош признава околу две третини од земјите кои се дел од Шенген зоната – заклучи Тестаферати.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds