Најмладиот град во Бока има многу повеќе да им понуди на посетителите отколку уживање во пливање и сончање

И иако многумина го поврзуваат овој град во Бока Которска со уживање во пливање и сончање, вистината е дека Тиват има многу повеќе да им понуди на посетителите.

Гледање птици, пешачење по бројни патеки или возење велосипед се само дел од активностите што овој црногорски град им ги нуди на посетителите. Се разбира, можете да пробате нуркање, кајак или едрење, а како што наведува „Tivat.travel“, љубителите на голф можат да уживаат и на полуостровот Луштица, бидејќи таму има и терен за голф со 18 дупки. Една од активностите што е сè попопуларна во Тиват е SUP (Stand-Up-Paddling), која се прошири низ целиот свет од далечните Хаваи. Сè повеќе луѓе го посетуваат овој град во Бока Которска, кои сакаат да се обидат да веслаат во стенд-ап.

Најмалку три острови

Како што истакнува ТО на општина Тиват, во околината на овој приморски град има најмалку три острови кои се познати како Шкољ или Богородица на милосрдието.

Еден од нив бил населен на крајот на 15 век од монаси од Целестина, кои живееле повлечено, а еден век подоцна островот го преземале Францисканците, кои се одговорни и за изградбата на голема црква и манастир посветен на Богородица на милосрдието. Иако турските војници ги уништиле овие светилишта, Францисканците ги обновиле благодарение на доброволните прилози собрани од верниците, така што во текот на 19 век биле преземени од парохиските свештеници на Крашиќ и Кртола.

Ниту природата не била особено љубезна кон овие свети места, па евидентирано е дека камбанаријата на црквата Пресвета Богородица била значително оштетена на 27 јануари 1844 година од удар на гром. Еден од пастирите кои тогаш живееле на островот бил повреден, додека другиот починал, но особено е интересно што, иако направена од дрво, античката статуа од 15 век на која е прикажана Пресвета Богородица останала целосно неоштетена. Оваа статуа е една од причините за петвековниот аџилак на верниците на островот Пресвета Богородица.

На тој остров Тиват има уште една црква, која е посветена на иницијацијата на Богородица, како и манастир на францискански монаси. Она што го прави тој манастир значаен е библиотеката, бидејќи може да се пофали со исклучителен фонд, кој содржи и значајни научни и теолошки трудови. На овој остров се наоѓа и олтар посветен на божицата Јуно Лусина за време на римското владеење, покровителката на породувањето.

Плажи во Тиват и неговата околина Без никакво сомневање, плажата на околу пет километри од градот е една од најпознатите во тој дел на Бока. Од плажата Вериџ, сместена на рт со светилник, на посетителите им се нуди можност да уживаат во погледот на шармантниот Пераст и островчето Госпа од Шкрпјела. Околу три километри ги делат плажата Опатово и Тиват, а како што истакнуваат од ТО на општина Тиват, предметната плажа е претежно покриена со камчиња, иако има и песочни делови. Во близина се и плажите Сељановско и Лепетане.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds