Нова Железничка Линија “Добра Ноќ” ќе ги Поврзува Брисел и Прага

Со новата железничка линија со името “Добра Ноќ”, патниците ќе можат да патуваат удобно и ефикасно од Брисел до Прага и обратно. Оваа иновативна железничка рута претставува значаен корак напред во подобрувањето на транспортната конективност помеѓу Белгија и Чешка.

“Добра Ноќ” ќе понуди висок квалитет на услугите, со удобни седишта, модерни вагони и одлична опрема за патниците. Линијата ќе им овозможи на патниците да уживаат во пријатна и комфорна возња, со можност за одмор и релаксација.

Новата рута минува низ 4 земји, тоа се Белгија, Холандија, Германија и Чешка. Патниците можат да ја искористат за ноќно патување од Брисел до Прага, или можат да се симнат некаде долж рутата и да истражат некои од градовите низ кои поминува. Значи, тргнува од главниот град на Белгија, поминува низ белгискиот Антверпен, потоа пристигнува во Ротердам, па и во Амстердам во Холандија.

Патувањето продолжува кон Германија, каде застанува во Дрезден и Берлин. Од германската престолнина возот оди директно до главниот град на Чешка, каде што го завршува своето патување. Линијата започнува со работа на 25-ти март, а со неа управува белгиско-холандската компанија „European Sleeper“.

Оваа нова железничка врска не само што ќе ги поврзува двата главни града, туку исто така ќе отвори нови можности за туристички посети и бизнис соработка помеѓу двата региони. Патниците ќе можат да ги истражуваат убавините на Брисел и Прага со лесност и удобство, што ќе ја зголеми посетата на туристи и ќе ги подобри економските врски помеѓу двете земји.

Како што пишува „Euronews“, „возот за добра ноќ“ всушност ќе биде хотел на шини, кој ќе нуди различни нивоа на удобност за низа различни цени. Ќе сообраќа секој понеделник, среда и петок. Возот ќе тргнува од Брисел во 19:22 часот, а во Прага ќе пристигнува во 10:56 следниот ден. На враќање, возовите ќе тргнуваат од Прага во 18:14 часот и ќе пристигнуваат во Брисел во 09:27 следното утро. Повратната линија ќе сообраќа секоја недела, вторник и четврток.

„Euronews“ пишува дека основните седишта се продаваат по цена од 58 евра во еден правец. Тие се препорачуваат за пократки релации, но не и за подолги патувања. Друга опција се „кужет“ кабините со седишта кои се претвораат во кревети за 4 или 6 лица. За нив билет во еден правец чини 78 евра.

Со оваа нова железничка линија, претприемен е чекор кон постигнување на посилна интеграција и подобрување на меѓусебните врски помеѓу Европските земји, што ќе допринесе кон зголемување на мобилноста и соодветно, на размената на култури и идеи.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds