Во подножјето на вулканот, чии ерупции создадоа неверојатен пејзаж, се наоѓа градот Кајсери

Вулканот Ерџиес, кој сега е изгаснат, одигра значајна улога во формирањето на уникатниот пејзаж на Кападокија, бидејќи се верува дека ерупциите на овој вулкан се одговорни за создавањето на познатите „бајкови оџаци“, за кои овој регион на земјата на денешна Турција се знае.

На надморска височина малку поголема од илјада метри, во подножјето на вулканот, во турската провинција Кајсери, се наоѓа истоимениот град.

Вулканот Ерџиес, кој сега е изгаснат, одигра значајна улога во формирањето на уникатниот пејзаж на Кападокија, бидејќи се верува дека ерупциите на овој вулкан се одговорни за создавањето на познатите „бајкови оџаци“, за кои овој регион на земјата на денешна Турција се знае. Главниот град на античката провинција Кападокија, градот Цезареја, како што римскиот император Тибериј го нарекол денешен Кајсери, станал во 17-тата година, според „Википедија“. Различни владетели го окупирале и изгубиле овој град, а за време на владеењето на Селџуците, Кајсери процветал, што се случило помеѓу 12 и 13 век.

Згради со богата историја

Иако многу од зградите во Кајсери, кои се сметаат за екстремно стари, се изградени од камен со потемна боја, чие потекло е вулканско, што е сосема спротивно од белината по која е позната блиската Кападокија, токму тие ја чуваат богатата историја на овој турски град до денес.

Една од зградите, која се смета за симбол на Кајсери, се наоѓа на централниот градски плоштад. Цитаделата фасцинира со својата импресивност, но и со тоа што, како што истакнува „Turkeytravelplanner“, е една од најстарите градби во целиот град.

Првенствено, цитаделата имала функција на замок, но денес е домаќин на традиционален базар, каде на посетителите им се нуди можност не само да купуваат разни предмети, туку и да пробаат некои од специјалитетите на локалната кујна.

Во времето на постоењето на Патот на свилата, Селџуците изградиле карвансарај во денешниот Кајсери, како и два хана, кои сè уште сведочат за богатата и долга историја на градот.

Интересен музеј

Уште во 13 век, Селџуците ја изградиле болницата „Гевхер Несибе“, која денес е само една од атракциите на градот, бидејќи во неа се наоѓа и Музејот на Селџук, кој им нуди можност на посетителите да го запознаат најплодниот историски период на Кајсери. Во рамките на комплексот „Хунат Хатун“, покрај џамијата и селџучката медреса од 13 век, има и традиционален турски амам, во кој можат да уживаат туристите кои сакаат.

Центар за изработка на килими

Иако машините имаат предност во областа на производството на теписи во последните децении, Кајсери е познат како еден вид центар за изработка на килими во Турција.

Сепак, и покрај употребата на машини, овој турски град и понатаму останува познат по рачно изработка на теписи, но и по уникатните мотиви, како што е наведено на официјалната веб-страница на градот. Благодарение на големиот број разбои – според проценките дури и повеќе од сто илјади, како во одредени населби, така и во околните села, теписите од Кајсери се особено скапи.

teleraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds