Скопје, градот на традицијата и историјата: Спомен-куќата на Мајка Тереза ​​и паркот посветен на жените

Блиску е до Србија, и нуди грст интересни работи, веруваме дека Скопје не е на врвот на вашата листа на дестинации што сакате да ги посетите. Сепак, сериозно грешите, па размислете уште еднаш.

Главниот град на Северна Македонија можеби е чудна дестинација, но нема да погрешите ако го посетите. Скопје е поделено на два дела, едната половина од градот е пространата Стара чаршија која датира од турскиот период, додека другата половина се состои од уредени паркови, споменици и градби ориентирани кон градовите. Без разлика дали сакате да ги посетите важните знаменитости или не, советот е да го искористите овој град максимално.

Дебар Маало

Ова е боемскиот кварт на Скопје кој се карактеризира со широки булевари, барови и кафулиња на отворено. Се смета дека е најстудениот дел на Скопје, пишува „Wander lush“. Главната улица на Дебар Маало е Аминта Трети и е добро место за пиење утринско кафе.

Црквата Свети Климент Охридски

Доколку одите од Дебар Маало до центарот на градот, задолжително постанете кај црквата Свети Климент Охридски, инаку најголемиот македонски православен соборен храм во државата. Тоа е интересен пример за необичната модернистичка архитектура на градот.

Плоштад Македонија

Главниот плоштад во Скопје се протега од двете страни на реката Вардар и го претставува јадрото на градот и нултата точка на средба. Има повеќе од 100 скулптури и споменици, како и згради на министерства.

Женски парк воин

Сместен веднаш зад Портата на Македонија, се наоѓа „Паркот Жена Борец“ кој содржи камени и бронзени скулптури и е еден од помалите, но не и безначајни паркови на главниот град.

Уметнички мост

Тој е еден од двата нови пешачки моста изградени во 2014 година. Се протега низ Вардар, поврзувајќи ја источната страна на плоштадот Македонија и паркот Жена воин со плоштадот Мајка Тереза ​​од спротивната страна. Долга е 83 метри и има 29 скулптури од познати македонски уметници меѓу кои и Тошет Проески.

Портата на Македонија

Портата Македонија или „Порта Македонија“ се наоѓа на југоисточната страна на плоштадот Македонија и е симбол на борбата на Македонија за независност. Изградбата е завршена во јануари 2012 година, а нејзиниот главен адут е сводот висок 21 метар украсен со релјефни резби.

Спомен куќа на Мајка Тереза

Најпознатата светица на 20 век е родена во Скопје во 1910 година, каде ги поминала првите 18 години од својот живот. Во спомен куќата ќе најдете потресни фотографии, исечоци од вести и лични предмети од нејзиниот живот, вклучително и копија од Нобеловата награда за мир што ја доби во 1979 година во Неапол.

Старата чаршија

Ова е еден од ретките делови што го преживеале земјотресот во 1963 година, а воедно е и најстариот дел од градот и населба полна со наследство и традиција. Големината на пазарот покажува колку Скопје било важно како трговски центар во претходните децении и векови.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds