Музејот за шишиња парфеми во Србија

Луѓето често застануваат тука за да се потсетат на мирисите на некои древни времиња, а страсните љубители на парфеми за да влезат во единствена временска машина за нив.

Музејот на парфеми на сестрите Пудар од селото Бездан, кај Сомбор, носи многу љубопитни луѓе во овој регион на Бачка за својата необична и уникатна изложбена колекција, која се состои од речиси 4.800 шишиња парфеми. – Наоѓаме шишиња на битпазари, на антикварници… – го започнува разговорот за Ona.rs Билјана Пудар, една од сопственичките на музејот „Шишиња парфеми“ и додава: – Ја отворивме нашата колекција за јавноста уште во 2014 година, а секое шише ни е толку важно што не се ни осмелуваме да кажеме кое ни е најскапоцено.

Но, ги посочува оние од периодот на поранешна Југославија, кои лично им се драги бидејќи се поврзани со некои спомени и други времиња.

– Тука ги обединивме оние стари југословенски куќи кои произведуваа парфеми. Сметаме дека е наша должност да ги зачуваме тие парфеми од заборав – истакнува Билјана и додава дека на овој начин им се „продолжува животот“, иако можеби за дваесет години ќе стане вистинска реткост и ќе биде се потешко да се најдете.

– Има и „Мерима“ Крушевац, и „Лусол“ Зрењанин, и „Невена Лесковац“, и „Сапонија“ Осиек и „Крка“ Словенчка… Овие парфеми ни се многу важни бидејќи носат многу луѓе од нашите простори. назад во минатото. Парфемот е вистинско временско искривување кое најдобро може да ги врати спомените. Особено во стара Југославија, каде што сите живееја среќно и убаво. На прашањето кое е најстарото шише во Музејот, колекционерот открива:

– Колекцијата ја содржи најстарата колонска вода, а рецептот за неа првпат е користен во 17 век. Шишето од колекцијата е старо над 40 години и е едно од најстарите и по рецепт и по година во овој музеј. Со сестра ми почнавме да собираме шишиња парфеми уште кога бевме мали бидејќи сакавме парфеми и секогаш ги „крадевме“ од чантата на нашата мајка, но и од нашата постара сестра.

Едно е сигурно, патниците кои ќе застанат во овој уникатен музеј во Бездан сигурно ќе најдат спомен на парфем кој некогаш го сакале и купувале, но денес веќе не е достапен за продажба. За колекцијата може да придонесат и посетителите, бидејќи како што вели Билјана, луѓето кога го трошат парфемот обично го фрлаат празното пакување, но во магичната колекција на сестрите Пудар – тие го продолжуваат својот живот.

– Колекцијата нема граници и сите стаклени шишиња во овој музеј се добредојдени. Секој може да си донесе шише, за него секогаш ќе има место во витрината – истакнува колекционерот и открива: – Моментално бараме сапун „Маршал“ кој за кратко го произведуваше „Луксол“ Зрењанин. за Тито. Секако, го повлекоа од производство и би сакале да имаме барем кутија од него, особено сапун. Затоа, следниот пат кога ќе ви снема омилениот парфем, застанете пред да го фрлите шишето. Можеби таа е дел од ограничената колекција што му недостасува на овој музеј.

teegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds