Монтре – град на брегот на Женевското Езеро

Градот Монтре, сместен на брегот на Женевското Езеро во регионот Веве во швајцарскиот кантон Во, е меѓу најпосакуваните туристички дестинации од аспект на туризмот поради неговата микроклима, известува Анадолу.

Ова е град во кој во 1936 година е потпишана историската „Конвенција за теснеците“, со која контролата врз Босфор и Дарданели целосно ѝ беше доделена на Туркије, враќајќи ѝ ги суверените права на Туркије над Црноморскиот и Егејскиот Теснец.

Монтре е познато монденско место со блага клима и голем број сончеви денови во текот на годината.

извор:Анадолу.

фото:Анадолу.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds