Манастир посветен на Св. Григориј Синат во североисточниот дел на Србија

На североисточните падини на планината Бељаница се наоѓа општината Жагубица, во самото срце на Хомоље, географска област на Србија позната по своите интересни локалитети.

Жагубица е оддалечена помалку од 170 километри од Белград, додека од Пожаревац е на околу 80 километри. Изворот Млаве, како што се нарекува изворот на реката познат по речиси нереалните нијанси на сино и зелено, се наоѓа во месноста Жагубица и на таа населба и дава посебна доза на шарм. Покрај тоа, на подрачјето на оваа општина има многу други локации кои вреди да се посетат

.

Патот до моќниот Дунав

Поминувајќи низ Горњачката клисура долга 16 километри, која често ја нарекуваат Портата на Хомоља, како што наведува „Пословниводиќ“, реката Млава продолжува кон многу помоќниот Дунав.

Вкупно се испитани 84 метри од длабочината на Врела Младе. Дијаметарот на овој хидролошки споменик на природата е 25 метри, додека температурата на водата на изворот се движи од четири до 11,5 степени Целзиусови.

Манастирот Ждрело

Недалеку од местото каде, според легендата, свети Григориј ја замолкнал реката Млава, се наоѓа една од даровите на српскиот кнез Лазар Хребељановиќ.

Приказната вели дека кнезот Лазар отишол на лов, токму на местото каде што денес се наоѓа манастирот Горњак. Кога наишол на свети Григориј Синаит, пустиник кој живеел таму, принцот сакал да разговара со него. Бидејќи тој немаше желба да премине на другата страна на реката за да разговара со принцот, тие беа принудени да си викаат еден на друг.

Но, татнежот на реката ги вознемири, па Григорије ѝ се помоли на реката Млава малку да се смири, за да може да разговара со кнезот. И затоа секој што ќе го посети манастирот Горњак ќе забележи дека реката навистина не се слуша во тој дел. Но затоа со ова светилиште сочинува нераскинлива целина.

За жал, како што наведува „Манастиргорњак.рс“, ова светилиште навистина немало едноставна историја, имајќи предвид дека првобитниот манастир бил уништен, а во текот на долгата историја биле оштетени и некои делови од манастирскиот комплекс. Во некогашниот манастир Ждрело, чие име подоцна е сменето во Горњак, се наоѓаат и моштите на свети Григориј Синаит.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds