Таква река нема во целиот свет: Дунав тече низ дури 10 земји

Низ Србија тече само нешто повеќе од десет проценти од вкупниот тек на реката, која е втора најдолга на европско тло.

Со должина од 2.850 километри, Дунав тече низ територијата на уште девет европски земји. Оваа моќна река извира во подножјето на германските планини на Шварцвалд и се влева во Црното Море. Една од спецификите поврзани со оваа европска река е фактот што, како што посочува „Википедија“, Дунав тече од запад кон исток и е единствената голема река на европско тло каде што е така. Со оглед на тоа што тече низ неколку главни градови на Стариот континент, вклучувајќи го и Белград, Дунав често се споменува како симбол на одредени европски метрополи.

Чувар на европската историја

Освен многубројните тврдини лоцирани во близина на бреговите на Дунав, не само кај нас, на неговите брегови има и други атракции, па Дунав често се споменува како неми чувар на историјата на тој дел од европската територија. Бидејќи, особено во последно време, соработуваат туристичките организации на многу европски земји, на туристите често им се нуди можност да ги откријат многуте убавини на Дунав во другите европски земји, не само во нивните, наведува „Аустрија.инфо“, туку и да се запознае со богатата и долга историја на оваа река.

Посетата на Виена и Будимпешта, како и погледот на долината Вахау, моќните тврдини на Дунав и други атракции, го прават крстарењето по Дунав толку посебно.

Атракции на Дунав во Австрија

Ако ја исклучиме Виена, која нуди многу други, често поинтересни активности од крстарењата, посетата на Линц и уживањето во неговата убавина од Дунав може да биде посебно искуство. Посебно интересни се музеите во Линц, меѓу кои секако се издвојува уметничкиот музеј „Лентос“, бидејќи во овој модерен објект се изложени делата на познати уметници кои твореле во изминатите два века.

На самиот почеток на областа Вахау, која е дел од списокот на светско културно наследство на УНЕСКО, се наоѓа бенедиктинската опатија Мелк. Барокната црква на оваа опатија особено го привлекува вниманието на посетителите, како и библиотеката и салата од мермер, додека во оваа зграда се наоѓа и модерен музеј, каде посетителите можат да дознаат повеќе за историјата на опатијата. Остатоците од црквата на опатијата Дурнштајн се уште една атракција во близина на бреговите на Дунав во Австрија и исто така се наоѓа во областа на долината Вахау. Освен кулата, направена во комбинација од сини и бели елементи, која се смета за единствена, остатоците од поранешната опатија се познати и по тоа што го прикажува животот на Исус во дури 44 фрески. Љубителите на уметноста секако ќе уживаат во посета на малиот град Кремс, кој, меѓу другото, е познат и како домаќин на уникатен музеј, бидејќи е единствениот музеј на австриска почва посветен на цртаните филмови. Ништо помалку ќе бидат воодушевени и туристите кои се љубители на пијалокот на боговите, со оглед на тоа што во Кремс има и музеј посветен на виното, а за туристите се достапни и организирани вински тури.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds