Истанбул е најпосетуваниот град во светот- Ова се најатрактивните локации во турскиот град

Според најновите истражувања, најпосетуван град во светот во 2023 година бил Истанбул. Модерната метропола, но и историско богатство, привлекува стотици илјади посетители од целиот свет, а ниту природните катастрофи како земјотресите ниту потенцијалната закана од терористички напади не влијаеле на намалувањето на нивниот број.

Една од најпосетуваните локации во овој турски град секако е неуништливата џамија Сулејманије, изградена во средината на 16 век на рид со поглед на целиот град и затоа со право ја нарекуваат убавината на Истанбул. Неговиот градител е познатиот архитект од тоа време, Мимар Синан, кој ги создал најголемите монументални градби во Турската империја.

„Архитектот Мимар Синан на оваа зграда ја покажа својата неповредливост во тогашната архитектура. Внатре во џамијата беше поставен систем за вентилација, а во времето кога струјата не беше ни на повидок, Сулејманија беше осветлена со 275 маслени светилки. Особено интересно е неговата заштита на ѕидовите од пајакови мрежи. Јајцата од ној ги ставил насекаде помеѓу лустерите, бидејќи нивниот мирис кога се суши ги одбива инсектите и пајаците. На самиот почеток во џамијата биле ставени околу 300 јајца од ној, а во изминатите неколку векови многу од нив или се скршени или украдени, а останаа само триесетина, вели туристичкиот водич на РИНУ, Паулина Јонота. Најголемиот покриен пазар во светот е дефинитивно незаменлива точка во секоја турнеја низ Истанбул. Големата чаршија била изградена на почетокот на 15 век и успешно се спротивставувала на сите искушенија низ својата долга историја.

Денес се наоѓа на над 50.000 квадратни метри и на него може да се најде буквално се, како што велат – од игла до локомотива. “Посетата на овој пазар беше навистина необично искуство за мене. Толку луѓе, толку многу продавачи, сè е шарено и не знаете каде прво да погледнете и што прво да купите. Таму самите продавачи ве привлекуваат на своите тезги и понуди да си го купиш тоа што го изложиле Секако дека ценкањето е неизбежно, таму се работи за традиција и обичај, но Турците се толку вешти трговци што купуваш толку многу работи мислејќи дека си заштедил пари, а всушност не си тие се вистински мајстори за тоа“, вели Иван Николиќ од Чачак кој го посетил овој најголем пазар во светот.

Во Големата чаршија има над 4.000 дуќани, но може да се забележи дека традиционалните занаети за Турција полека го губат приматот во однос на модерните трендови. Затоа, доколку го посетите ова место, немојте да се изненадите кога на социјалните мрежи во Србија ќе видите се што ќе видите во бутиците, продавниците и онлајн продавниците и ќе го купите дури десет пати поевтино. Патиките се десет евра, тренерките се исти, а поединечните парчиња летна облека се уште поевтини.

„Она што ми остави најсилен впечаток беа типично турските производи, како што се нивниот ратлук, украсните сувенири и таканаречените шолји од кои пијат кафе, чаши за чај рачно изработени и украсени. Големата чаршија е всушност еден голем музеј каде што можете да научите. и многу за историјата на Турција.Мој совет е да отидете во Истанбул со што е можно помалку багаж, бидејќи од овој пазар ќе се вратите со многу повеќе работи отколку што сте понеле со себе“, додава Иван.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds