Храм Св. Јован Владимир во Бар, Црна Гора

Катедралата на Јован Владимир е најголемата и најмодерна православна зграда во Црна Гора . Величествена зграда со златни ѕвона, чии коњчиња се истураат во целата населба на Бар , привлекува мноштво туристи од целиот свет.

Црквата Св. Јован Владимир се наоѓа во близина на крајбрежјето, во градот Бар и припаѓа на Баварската ривиера.

Изградбата на храмот започна пред 20 години. Тогаш бројни верници од целиот свет собираат пари за нејзина изградба. Некои организации се приклучија и на бројот на донатори, меѓу кои и на руската злато-леарница “Вера”, благодарение на која девет ѕвона се појавија во катедралата. Еден од патријарсите во Санкт Петербург му дал црногорска црква триметарски позлатен крст, кој сега ја краси каменот на свети Елена.

До есента 2016 година, целосно е завршена изградбата и внатрешната декорација, а на 24 септември Ерусалимскиот Патријарх Теофил III, заедно со Приматот на Српската православна црква Иринеј, архиепископот Тирана и цела Албанија Анастасија, архиепископ Охридски и Митрополит г.г. Јован, ја осветлија катедралната црква Св. Јован Владимир. Таа е посветена во чест на првиот српски владетел во Црна Гора, кој беше мачени на крстот. Овде се вика Јован Владимир, во други места може да се слушне “Џон Владимир”.

Храмот на Јован Владимир има своја мала територија со зелени површини и удобни конгреси од патот. Неколку чекори доведоа до главниот влез. Посетителите на различни земји се погодени првенствено од надворешноста на катедралата. Тоа е огромен снежно-бел храм со прекрасни позлатени куполи. Тоа е симбол и декорација на градот.

Од надвор, можете да видите дека катедралата се состои од два дела – главната и анексот, која, иако многу пониска, исто така е крунисана со купола. Во архитектурата на храмот се мешаат неколку стилови, меѓу кои и медитеранската и црногорската архитектура во стариот стил.

Катедралата вклучува неколку капели, од кои едната е посветена во чест на големиот руски светец Александар Невски. Во западниот дел на храмот има амфитеатар дизајниран за културни, образовни и духовни цели. Ова е прва соба од ваков вид во градот.

Патувајќи низ градот Бар , не можете да поминете покрај величествената катедрала на Свети Јован Владимир. Тоа може да се види од далеку, но ѕвонче кое добро ѕвони до периферијата на градот ќе ви помогне да ги најдете вашите лежишта. Ако одите пеш, потоа тргнете на брегот. Можете исто така да одите со автомобил или со такси.

фото -patuvanja.mk

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds