Селото на миризливите стапчиња

Малото село Куанг Пу Кау во северен Виетнам стана популарно туристичко одредиште. Традиционалните, шарени миризливи стапчиња тука се рачно изработуваат со децении.

„Село на мизирливи стапчиња“ е името дадено на местото Куанг Пу Кау јужно од виетнамскиот главен град Ханој.  Посебен спектакл е кога десетици илјади миризливи стапчиња произведени во селото се ставаат да се исушат наутро. Семејството на Данг Ти Хоа веќе три генерации ги бојадиса црвените миризливи стапчиња пред лунарната Нова година, позната како Тет во Виетнам.

DW

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds