(ВИДЕО) Најголемиот брод за крстарење во светот исплови од Мајами

Најголемиот брод за крстарење во светот исплови од Мајами, Флорида, на своето прво патување овој викенд, и покрај загриженоста на еколозите за емисиите на метан што може да ги произведе.

„Icon of the Seas“ долг 365 метри има 20 палуби кои можат да примат до 7.600 патници и е во сопственост на групацијата Royal Caribbean.

Бродот ќе биде на седумдневно крстарење околу Карипските острови.

Екологистите предупредуваат дека брод со течен природен гас (LNG) испушта штетен метан во воздухот.

Изграден во бродоградилиште во Финска, бродот регистриран на Бахамите има седум базени и шест тобогани.

Изградбата чинеше 2 милијарди долари и има повеќе од 40 ресторани, барови и салони.

Иако ЛНГ согорува почисто од традиционалните поморски горива, како што е мазутот, постои ризик дел од гасот да избега, што ќе предизвика истекување на метан во атмосферата.

Метанот е многу помоќен стакленички гас од јаглерод диоксидот.

„Тоа е чекор во погрешна насока“, изјави за Ројтерс Брајан Комер, директор на поморската програма на Меѓународниот совет за чист транспорт (ICCT).

„Би процениле дека користењето на ЛНГ како поморско гориво емитира повеќе од 120 отсто повеќе емисии на стакленички гасови во животниот циклус отколку нафтата од морскиот гас“, рече тој.

Метанот е моќен стакленички гас кој задржува 80 пати повеќе топлина во атмосферата отколку јаглерод диоксид во текот на 20 години.

Намалувањето на овие емисии се смета за клучно за забавување на глобалното затоплување.

Royal Caribbean вели дека „Icon of the Seas“ е енергетски поефикасен за 24 отсто отколку што бара Меѓународната поморска организација за модерни бродови.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds