Највисокиот врв на светот и 7 други високи планини

На 8.848 метри надморска височина, Монт Еверест се крева, кој се смета за највисок планински врв на целата планета. Федералната демократска Република Непал е дом на таа планинска држава, за кој е познат низ целиот свет.

Освен територијата на Индија, Непал, исто така, граничи со Тибет, а главниот град Катманду, како што е наведено од „Википедија“, е исто така најголем во целата земја. Иако не е особено голема во областа, оваа јужноазиска земја може да биде горда на своите бројни атракции, природни и архитектонски. Покрај тоа, фактот дека највисокиот планински врв се наоѓа на нејзината територија во голема мерка придонесува за нејзината важност на туристичката мапа на светот. Интересно е да се спомене дека на територијата на Непал нема помалку од осум највисоки врвови на целата планета.

Уникатни искуства

Дестинација што ја посетија loversубителите на авантура и адреналин, како и оние кои сакаат подобро да ги запознаат автентичните дестинации, Непал се смета за одличен избор за туристите кои сакаат да доживеат нешто поразлично. Посебно внимание е привлечено кон разновидноста на пејзажи, како и на активностите што им се достапни на посетителите. Заедно со пешачење и патување, има локации во земјата идеални за ентузијасти за рафтинг, како и бројни, неверојатно убави пејзажи.

Во Непал има вкупно 15 национални паркови и паркови за диви животни, а како што е наведено на официјалната веб-страница на Министерството за надворешни работи на Непал, два парка се дел од листата на светско наследство на УНЕСКО. Друг куриозитет е поврзан со животинскиот вид на кралскиот бенгалски тигар и азискиот носорог, имајќи предвид дека Непал е една од последните локации во целиот свет каде што можат да се видат овие животни.

Гостопримливо население

Без разлика дали го посетуваат Непал затоа што сакаат да се искачат на Монт Еверест или некој друг планински врв или затоа што сакаат подобро да ги запознаат културните и историските знаменитости на оваа интересна земја, многу туристи ја истакнуваат пријателството на локалното население како значајна предност. и една од причините за посета на Непал. Освен по гостопримството на жителите и во градовите и во селата, оваа земја се издвојува и по интересната гастрономска понуда, но и по многу интересните фестивали на кои е домаќин.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds