Aмпир зад Северниот поларен круг

Просто да не им поверувате на своите очи дека толку прекрасни градби се наоѓаат во Норилск, еден од најсеверните градови во Русија. Норилск е сместен 300 километри северно од Арктичкиот круг, на вечно замрзнатото тло!

Градот на металурзите е изграден во 1935 година, главно со принудна работа на неговите градители. Сепак, автор на урбанистичкиот план беше, своеволно, архитектот од Ленинград Витолд Непокојчицки, кој пристигна во Заполарјето на покана на раководителот на Норилскиот комбинат.

Непокојчицки беше приврзан на ленинградската школа на архитектура, така што првите градби во центарот на градот беа проектирани во неокласичен стил и сталинскиот ампир.

Вистина, за разлика од Петербург, зградите во Норилск се изградени на шипови и така што со еден ѕид се заштитени од ветровите.

Покрај тоа, фасадите на зградите во Норилск се обоени со живи бои со цел позитивно да се влијае на расположението на локалното население. Во истиот помпезен стил е изградена и железничката станица во која денес се наоѓа музеј.

Генералниот урбанистички план на Норилск беше грандиозно замислен, но не и целосно реализиран.

Веќе во средината на педесеттите години на минатиот век, по смртта на Сталин, започна борбата против прекумерните украси, новите форми и стилското шаренило во архитектурата, па Норилск набрзо беше преплавен со типски згради изградени од панели.

Најубавите и најоригиналните станбени згради во Заполарјето се зачувани на проспектот „Ленинградски“.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds