Три антички вили во Тиволи, италијански град со нереални погледи

Уште во времето на антички Рим, градот Тиволи играл важна улога. А тоа е пред се затоа што имало вили за одмор за многу значајни личности од тоа време.

Денес, Тиволи, на само околу 30 километри од главниот град на Италија, може да се пофали не само со остатоците од поранешната резиденција на римскиот император Адријан, која е дел од списокот на светско наследство на УНЕСКО, туку и со вилата д’Есте, која е исто така вклучени во истата листа.се наведува „Википедија“. Освен нив, во овој италијански град има и други, доста добро сочувани вили од антиката, но и од средновековниот и барокниот период. Една од нив која го привлекува вниманието на голем број туристи е вилата Грегоријана. Стариот центар на градот е особено атрактивен, а погледот од Тиволи кон Рим и неговата околина често ги маѓепсува посетителите.

Уживање во глетката

Многу туристи кои го посетуваат Рим обично се одлучуваат да патуваат до Тиволи, пред се поради добро сочуваните вили на некогаш познати личности, иако овој италијански град може да понуди повеќе.

Сместен на рид, градот станува особено атрактивен во вечерните часови, пред се поради бројните угостителски објекти, од кои се нуди феноменален поглед на Рим и околината, истакнува „Bewitchedbyitaly“.

Трите вили на Тиволи

Во овој италијански град се наоѓаат дури три историски значајни вили. Две се вклучени во списокот на светско наследство на УНЕСКО, додека третата, Вила Грегоријана, се уште е на прелиминарната листа. Изградена во вториот век од нашата ера, за време на владеењето на императорот Адријан, вилата на Адријан е заштитен знак на Тиволи и една од најпосетуваните знаменитости на градот. Иако делови од него се зачувани, сепак го привлекува вниманието на туристите со својата грандиозност и паркови.

Сместена на стрмен рид, Вила д’Есте е позната по своите прекрасно уредени градини, но и по погледот што го нуди. Изграден е во текот на 16 век и во неговите градини, покрај интересни статуи, може да се видат и водопади и фонтани. Кога во 1826 година, набргу по голема поплава, се пренасочи текот на реката Аниен, која тече во близина, во градината на Вила Грегоријана се создаде водопад, што е уште една атракција на Тиволи денес. Освен неа, во градините на оваа вила може да се видат и остатоци од две поранешни светилишта, како и вила изградена во римски период, како и тунели и пештери, што ја прави посетата особено интересна.

Некои од знаменитостите на Тиволи

Ако ги исклучиме вилите, кои станаа своевиден заштитен знак на овој италијански град, во Тиволи денес може да се видат и многу интересни археолошки локалитети. Заедно со храмот кој бил посветен на Херакле, во рамките на тој антички комплекс имало и антички театар. Во непосредна близина на Вила д’Есте се наоѓа Санта Марија Маџоре, една од црквите во Тиволи, која е позната не само по величествените туку и по бројните фрески. Во градот има и црква посветена на Свети Лоренс, како и црква посветена на Свети Силвестер. На нешто помалку од десет километри од градот има термални бањи, бидејќи градот бил познат по изворите на термална минерална вода уште во античкиот период.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds