Најбрзо растечкиот град се наоѓа на брегот на Персискиот Залив

Денес е административен, економски, образовен и културен центар на земјата, кој бележи најбрз раст.

Иако е основана во 1820 година, Доха не станала веднаш главен град на државата Катар. Откако земјата официјално стекна независност, Доха беше прогласена за главен град.

Денес е административен, економски, образовен и културен центар на земјата, кој бележи најбрз раст. Самиот град се наоѓа на само десет метри надморска височина и се наоѓа на брегот на Персискиот залив, а во близина на Доха има неколку природни острови и еден многу интересен вештачки остров, наведува „Википедија“.

Најинтересните музеи во Доха

Поделен на три дела, Националниот музеј на Катар е на околу два километри од центарот на Доха. На посетителите им нуди можност да се запознаат со историјата на земјата во 11 посебни галерии, колку што има во овој музеј.

Освен делот кој се однесува на почетокот на животот во областа, како што наведува „Холидифај“, во овој музеј има и дел посветен на животот во Катар, но и оној што ги насочува посетителите кон модерната историја на земјата. Во непосредна близина на центарот на Доха се наоѓа еден од најпознатите музеи не само во главниот град на Катар, туку и во тој дел од светот. Музејот на исламска уметност може да се пофали со колекција на уметнички предмети кои датираат од 7 до 19 век. Покрај украсните и корисни предмети кои им припаѓале на кралските семејства, во овој музеј може да се видат и експонати кои им припаѓале на „обичните“ жители на земјата.

Во самиот центар на Доха се наоѓа Катарскиот музеј за оружје. Во рамките на музејската поставка може да се видат оклопи и оружје, кои се користеле уште во 16 век. Сепак, треба да се има предвид дека музејот не е постојано отворен за посета, туку дека сите туристи кои сакаат да го посетат тоа можат да го направат со претходен договор со вработените во музејот. Околу девет илјади експонати ја сочинуваат изложбата на музејот Матаф, на кој се изложени уметнички дела од модерната арапска уметност, кои се значајни и за историјата на земјата.

Споменикот на бисер како симбол на Доха

Во непосредна близина на градското пристаниште, речиси во самиот центар на Доха, се наоѓа споменик во форма на бисер, кој стана препознатлив симбол на градот на брегот на Персискиот залив. Всушност, споменикот на бисерот е претстава на џиновска остриги, во чија внатрешност има бисер. Симболично, овој споменик, кој е украсен со фонтана, укажува на исклучително богатото бисерно наследство на земјата, а воедно е и една од омилените локации за фотографирање на туристите при посетата на главниот град на Катар.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds