Средновековни градови, палати и феноменални плажи на островите во Средоземното Море

Најпрво признати како атрактивна летна дестинација, Балеарските Острови во Шпанија на туристите им нудат многу повеќе од плажи и убави времиња.

Тие се измиени од водите на Средоземното Море и се составени од две групи острови. Освен Мајорка и Менорка, островската група Химнезија го вклучува и островот Кабрера, како и други помали острови, додека Ибица и Форментера припаѓаат на групата острови Питиусас. На најголемиот од сите Балеарски острови, Мајорка, се наоѓа и Палма де Мајорка, која е главен град на Балеарските Острови, според „Википедија“.

Долгата и богата историја на Балеарците

Бројни напаѓачи ги окупирале овие острови во Средоземното Море. Прво тоа биле Иберијците, а Феничаните подоцна владееле со Балеарските Острови, а потоа и Грците.

Потоа надмоќта ја презема Картагина, а потоа Рим. Во времето на мавританската инвазија во текот на осмиот век, Балеарските острови се сметале за еден вид база што ја користеле пиратите. Кралот на Арагон по име Јауме Првиот е заслужен за протерувањето на мавританските напаѓачи од островот во првите децении на 13 век. Сите кои во одреден момент имаа моќ над островите оставија значајна трага зад себе, па не е чудно што на Балер има локалитети кои се дел од списокот на светско наследство на УНЕСКО.

Ибица не е само за забава

Еден од Балеарските Острови, Ибица стана своевиден синоним за луд ноќен живот за туристите од целиот свет. Сепак, овој остров има многу повеќе да им понуди на туристите. Почнувајќи од крајот на минатиот век, дел од градот Ибица, во кој се уште има зачувано историско јадро, е прогласен за дел од светското наследство, наведува „Spain.info“. Освен одлични хотели и феноменални плажи, и зачуваното старо јадро на градот, каде што има поранешен замок, во градот Ибица може да се видат и значајни археолошки остатоци, како и населбата Са Калета, која сè уште била населена. од страна на Феничаните.

Реставрација на биосферата во Менорка

Доколку го посетувате островот Мајорка, катедралата Палма, главниот град на островот, е една од најважните атракции на овој Балеарски остров, кој е надалеку познат како одлична дестинација за совршен одмор. Меѓутоа, ако вашето патување ве води до Менорка, треба да имате на ум дека тоа е остров кој е прогласен за биосферен резерват уште во 1993 година. Менорка е дом и на Naveta des Tudons, локација која датира од периодот помеѓу 1200 и 750 п.н.е. и е позната по музејот на отворено и една од најпознатите историски атракции на овој Балеарски остров.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds