Традиционални танци и музика во баобабова шума, нова димензија на туризмот во Сенегал

Во Сенегал, вечер за „изненадување“ меѓу стеблата на баобаб, со танци и музика на етничките групи, на странските туристи им нуди прекрасни моменти, обезбедувајќи живописен увид во сенегалската култура, пишува Анадолу.

Со население од околу 16 милиони жители, крајбрежје од 720 километри и песочни плажи кои ги привлекуваат љубителите на морскиот туризам, Сенегал, дестинација во Западна Африка, има за цел да го зајакне и својот културен туризам.

Уникатните танци и ритуали на етничките групи Волоф, Лебу, Фулани, Тукулор, Серер, Диола, Мандинка и Басари кои живеат во Сенегал додадоа нова димензија во туристичкиот сектор во последните години.

На околу 100 километри од главниот град Дакар, во близина на градот Мбуро, селото Мбуро двапати неделно прикажува танци и ритуали на различни етнички групи за туристите.

Програмата, која започнува на зајдисонце во шума со повеќевековни дрвја баобаб на неколку километри од селото, продолжува до полноќ.

Во регионот Петит Коте, една од најважните туристички дестинации на Сенегал поради неговите плажи, туристите по зајдисонце се земаат од нивните хотели и се носат во баобаб шумите во Мбуро, со ветување дека ќе доживеат „извонредна вечер“.

По симнувањето од автобусот во целосен мрак, туристите ги пречекуваат звуците на соруба, инструмент налик на тапан на кој свири етничката група Мандинка.

извор:Анадолу.

фото:Анадолу.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds