Точка во Шпанија каде почнува се: Ако сте во Пуерта дел Сол, погледнете го тротоарот

Мадрид е главен град, кој има два плоштади, Plaza Mayor и Puerta de Sol, а токму на вториот, ако малку погледнете, можете да забележите нешто интересно.

Имено, сите ќе се држат за раце во воздух фотографирајќи и снимајќи атракции, а ретко кој ќе „фрли поглед“ на подот за да види нешто невообичаено. На плоштадот Пуерта де Сол можете да видите и „Километар нула“, односно нула меридијан.

Што е главниот меридијан?

Плочата со оваа ознака го претставува почетокот на дури шест национални радијални автопати кои го напуштаат Мадрид и одат кон Баскија, Каталонија, Валенсија, Андалузија, Екстремадура и Галиција, пишува „Мирадор Мадрид“. Оваа плоча е изработена од гранит и месинг и може да се види силуетата на земјата Шпанија и две стрелки кои се насочени кон исток и запад. Подолу се два штита, лево е амблемот на Колеџот за градежништво, десно е стариот грб на Мадрид со фигура на мечка, додека над силуетата е „Km 0“, а околу целата силуета е легендата „Генеза на радијалните патишта“.

Историјата на нултиот меридијан

Во 16 век, Филип II одлучил дека шпанскиот двор треба да биде во централната точка на полуостровот како Мадрид, бидејќи бил подеднакво оддалечен од различните пристаништа за подобро да ги контролира сите територии. Ова е, се разбира, а теоријата е главниот град на Шпанија, Мадрид. Во 18 век биле изградени шест национални автопати кои започнувале од Мадрид. Дестинациите беа, како што веќе беше наведено, кон шесте краја на полуостровот.

Тогаш беше утврдено дека километар нула ќе се наоѓа во Пуерта дел Сол. Одлучено е во 1950 година оваа плоча да биде поставена пред зградата на поштата, тогаш наречена Канцеларија на гувернерот, а минатата година беа испишани и главните градови на шпанските провинции и два автономни града. Она што многумина можеби мислат е дека ова е центарот на Мадрид.

Но, тоа не беше. Географскиот центар на полуостровот се наоѓа на околу 10 километри јужно во општина Гетафе. Овој нула меридијан се користи за нумерирање на улиците на главниот град.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds