Прошетка низ некогашното светско чудо, античкиот град Ефес

Ефес, најважниот грчки град во Јонската Мала Азија, се наоѓа во близина на селџучкиот регион во западна Турција и некогаш бил најголем центар на уметност, наука и религија.

Во римско време се наоѓал на северните падини на два рида и јужно од реката Кучукмендерес, од каде што тињата формирала плодна рамнина. Сепак, ова го натера брегот да се движи позападно, по што храмот на Артемида ја заслужи големата слава на овој антички град. Неговата историја датира од седмиот век, а под Август станал првиот град на римската провинција Азија.

Според локалното верување, Ефес бил последниот дом на Дева Марија, која Свети Јован ја сместил во близина на градот и таму умрел. Се чини дека традицијата да се верува дека и Свети Лука умрел таму е помалку поддржана. Јавните згради во градот се уредени во форма на правоаголни улици кои датираат од хеленистичките денови. Тука спаѓа и театарот, кој може да прими речиси 25.000 гледачи и беше завршен во неговата сегашна форма под Трајан.

Библиотека на Целзус

Библиотеката на Целзус е врв на урнатините на Ефес. Тоа мора да се види и не можете да го пропуштите на вашиот пат низ древниот Ефес. Библиотеката на Целзус е третата по големина библиотека во античкиот свет, изградена е да содржи 12.000 свитоци и била завршена во 114-117 н.е. Ја изградил неговиот син во негова чест, додека сенаторот Целзус бил погребан во мавзолејот под библиотеката. Фасадата беше во урнатини со години пред повторно да биде „склопена“ помеѓу 1970 и 1978 година, пишува „Live love run travel“.

улица Куретеш

Ова е една од главните улици низ Ефес. Ги поврзува горните и долните делови на Ефес и многу од главните „атракции“ во урнатините се наоѓаат по улицата Куретес. Улицата е направена од мермер, а ако одите по неа внимавајте бидејќи може да се лизнете, особено во сезоната на дождови. Може да се видат делови од улицата кои се измазнети и станаа лизгави од долгогодишното користење.

Големиот театар и театарот Одеон

Овие два театри се наоѓаат на спротивните краеви на урнатините. Ако влезете од долниот влез, Големиот театар е првото нешто што ќе го видите. Ако влезете од горниот влез, прво се среќавате со театарот Одеон. Ако одите по главните патишта низ урнатините, и двата театри се на вашата рута. Големиот театар е најголемиот антички театар во Турција со капацитет од 24.000 луѓе. Изграден во 4 век п.н.е., тој бил грчки театар кој подоцна станал римски театар.

Храмот на Адријан

Храмот на Адријан бил изграден во вториот век и му оддава чест на римскиот император Адријан. Подоцна таа стана христијанска црква. Оваа импресивна зграда неодамна е реновиран и се наоѓа покрај главната патека. Она што е важно да се каже е дека во тоа време имале подно греење! Во своите домови ископале засолништа под површината, но под подот поставувале цевки во кои пуштале вода која се загревала и со тоа имала греење. Уште еден интересен факт: на влезот во библиотеката има статуа на божицата Најк, од каде што се верува дека познатиот спортски бренд го „зел“ симболот. Можете ли да погодите за која марка и за кој симбол се работи?

Знакот на крлежот на оваа статуа стана симбол на спортскиот бренд „Најк“. Ефес континуирано се ископува од 1894 година од страна на Австрискиот археолошки институт, но римскиот град е толку цврст и обемен што до почетокот на 1960-тите Австријците ретко навлегувале на хеленистичко ниво, пишува „Британика“.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds