Пераст камениот мост на Златибор

Природата често со своите совршени дела ни покажува дека чудата се можни, а токму едно такво чудо на природата се криело во Златиборското село Доброселица. На целата територија на Србија има само неколку мостови од природен камен, наречени уште и Прерасти.

Сите изгледаат прекрасно, вклучувајќи ја и оваа на позната српска планина, која е меѓу најголемите. „Надвозникот во Доброселица е еден од шесте најголеми мостови од природен камен во Србија. Долг е 48 метри и широк 12 метри. Висината на горниот влез е 12 метри, а излезот е 16 метри. Овој природен мост е вистински природна реткост и затоа привлекува големо внимание на туристите, пред се на планинарите, а од суштинско значење е и неговото големо значење за науката“, велат за РИНУ од туристичката организација Златибор.

Оваа необична атракција секоја година привлекува се повеќе посетители. Од Златибор е на 23 километри, а патот до него води низ прекрасниот Златиборски регион, селото Водице и самата Доброселица. Поставена е сообраќајна сигнализација, а пред самиот Прераст има и информативни табли и клупи за патниците кои планираат да патуваат. „Се наоѓа на јужниот раб на Златибор и е типичен пример за контактен прекумерен раст, настанат како резултат на селективна ерозија и локално тонење на реката.

Низ пештерата тече поток, некогашна потонка, за која се претпоставува дека имало ерозивен ефект врз пештерата.Популарно оваа локација е позната и како „Пештерата Точковица или Шупљица. Таа е на 900 метри надморска височина“, додаваат од „Златибор“.

Мостот од природен камен во селото Доброселице на јужниот раб на планината Златибор е единствениот таков геоморфолошки објект во западниот дел на Србија и е вклучен во списокот на национално геонаследство.

mondo.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds