“Патување во Живописното Нижеполе – Откривање Непознати Приказни”

Доколку сакате да се релаксирате, да уживате во топол чај со прекрасна глетка или, пак, да го поминете времето скијајќи, упатете се кон Нижеполе во близина на Битола. Сместено во падините на Баба Планина, со надморска височина од 1.300 до 1.610 метри, Нижеполе е вистински рај за зимските денови. 

Одејќи кон Нижеполе, стапнувате во свет на изобилство на природни убавини и културни споменици. Ова патешествие е едно незаборавно искуство што ве води низ живописни села, каде секој поглед е како слика на уметник.

Првата станица е Горно Нижеполе, со своите старински каменни куќи и зелени простории. Луѓето тука го чуваат духот на минатото, а камените улички ги шепкаат приказните на поколенијата. Одатаму, патот се простира кон Долно Нижеполе, каде што се слеаат традиционалната архитектура и модерните влијанија.

Следењето на патот ве води до селото Жичево, каде што се отвора поглед кон зелени полиња и планини кои го обградуваат ова мало рајско место. Црквата Свети Никола, со своите дрвени детали, ве погребува во историјата и верата на оваа заедница.

На вашето патување низ Нижеполе, не пропуштајте го и Козјакот – природен резерват каде што се стапува со природата во хармонија. Пешачењето низ стазите околу Козјакот е вистинско уживање за сите природољубители.

Патот завршува во Велес, градот што го носи богатството на културата и историјата. Локалните базари, историските знаменитости и гостопримството на луѓето го прават Велес магично место за завршување на ова патешествие.

Со секое коракнување, Жичево и Нижеполе Македонија откриваат својата приказна, покажувајќи дека вистинската убавина не е само во дестинациите, туку и во искуството на истражување.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds