Во Србија има место кое изгледа како дел од реклама за Нов Зеланд

Бев дете кога низ грмушките вооружени со стапови се пробивме до скриениот скапоцен камен на Источна Србија, кој се наоѓа во близина на Неготин. Имав привилегија што ја немаат многу граѓани на Србија – роднина кој животот го посвети на проучување и документирање на убавината на својот крај. Бидејќи тој регион не се наоѓаше околу Белград, Нови Сад и Ниш – како многу делови од нашата земја, беше заборавен и запоставен. Тогаш за убавините кои се кријат околу Замна, Штубик и Вратна зборуваа само локални жители, научници и искусни планинари, а многу луѓе и покрај интернетот не знаат за нив и денес.

Пред повеќе од дваесет години пристигнав во Неготинско, исто како што „Господарот на прстените“ пристигна на екранот на Питер Џексон како поздрав до Толкин, природата и самата имагинација.

Склони сме да мислиме дека фантастични пејзажи се наоѓаат на недостижни далечни локации, а не гледаме дека и Србија има пејзажи како оние исечени од брошура за Нов Зеланд.

Со децении, споменикот на природата „Кањонот Прерасти у Вратна“ лежеше заборавен меѓу истоимениот манастир и притоката на Дунав. Пандемијата на корона вирусот доведе до голема миграција на Срби во Србија и нашите луѓе повторно почнаа да ја истражуваат убавината на сопствената земја.

Така, заедно со Росомачко лонце, бањата Паќир ​​и Голубац и Вратна повторно се најде на домашната туристичка карта. Вратна не е само попатна станица, како заштитено природно богатство од прва категорија заслужува да биде дел од екскурзии и учебници, но зошто оваа локација е толку посебна?

Сонцето тече по задниот дел на реката и ги пробива сводовите на камените порти, претворајќи ја целата падина во игра на светлина и сенка. Трите порти кои карстната ерозија ги посеа на три километри изгледаат како влез во градината на гигантите. Се приближувате до најголемите прекумерни растења во Европа.

Патеката од манастирот Вратна до Прераст е една од најудобните за пешачење што ќе ги сретнете кај нас. Тој е благ, релативно краток и совршено обележан. Погоден е и за постари и за деца. По десет минути пешачење, прво ќе ја слушнете реката, а потоа ќе видите необичен калеидоскоп.

Станува збор за Сува прераст, Велика прераст и Мала прераст, природни мостови настанати со уривање на големи пештери. Сега стојат опкружени со шума како носечки ѕидови на камени палати. Малата порта е широка 33, висока 34 и долга 15 метри, Големата порта е широка 23, висока 26 и нејзината должина е дури 45 метри, додека Сува прераст е висока 20, широка 15 метри и долга 35 метри.

Целиот простор е оро на варовник и реката, а под некогашните тунелски пештери се формирале помали отвори кои го пренесуваат жуборот на реката Вратна како звучник низ карпите до небото. Недалеку од прераснувањето се кријат големи пештери со неистражени ходници, додека мештаните велат дека во една од нив, скриена од погледите, има езеро.

Самата Вратна е познато ловиште каде живеат елени, муфлон, јазовци, видри и над 50 видови птици.

извор: nin.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds