Градот во кој е роден креаторот на „Малиот принц“ бил и главен град на еден крал

На исток од Франција, во регионот Рона-Алпи, на местото каде што реката Саон се влева во Рона, се наоѓа Лион, градот каде што е роден Антоан де Сент Егзипери.

Лион е трет по големина град во земјата, по главниот град Париз и Марсеј. Познато е дека античкиот Лугдунум бил основан на тој простор од Римјаните во 43 година п.н.е., а според „Википедија“; тоа име е лабаво преведено како „ридови на светлината“. Освојувачите се сменија, од кои многумина се обидоа да го уништат градот. Во еден момент, во текот на својата долга историја, Лион бил и главен град на кралот на Франките, во 534 година.

Иако во периодот на Француската револуција овој град беше традиционално монархистички и ја заслужи фразата „Град без име“, во индустриска смисла Лион стана значаен во текот на 19 век, што стана еден вид центар на француското движење на отпорот. за време на Втората светска војна. Базилика на највисокиот рид Како што се очекуваше, базиликата Нотр Дам де Фурвиер, изградена на крајот на 19 век, во неовизантиски стил, стана симбол на Лион.

Се наоѓа на највисокиот од сите градски ридови и е посветен, според „Фромерс“, на Дева Марија. Освен криптата на Свети Јосиф, во оваа базилика се наоѓа и музеј на црковна уметност, а особено фасцинантно е богатството од витраж. Исто така, од ова место има фантастичен поглед на целиот град.

Музеј на ликовни уметности

На почетокот на 19 век, кога музејот Лувр во Париз донираше дури 110 слики на музејот во Лион, формирана е уметничка збирка, која денес се смета за една од најголемите во земјата.

Денес, во Музејот за ликовни уметности, кој се смета за најважен во Лион, може да се видат, меѓу другото, класични старогрчки скулптури, како и ремек-дела на исламската уметност и слики од познати уметници, меѓу кои делата на Моне и Рембрант се издвојуваат. Во рамките на Институтот „Лумиер“ се наоѓа уште еден интересен музеј во Лион, каде на посетителите, меѓу другото, им се нуди можност да се запознаат со историјата на кинематографијата, имајќи предвид дека браќата Лумиер го отворија првото кино во овој француски град.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds