Уникатниот состав на дното создава тиркизни дамки на површината: Гејзерското Езеро е природен бисер на Русија

Гејзерското езеро е уникатна природна атракција лоцирана во близина на селото Акташ во областа Источен Алтај во Русија. Ова е мало термално езеро со пречник од околу 30 метри, во чиј центар има извори кои формираат крајно невообичаена шема на дното. Благодарение на тоа езерото изгледа многу живописно и импресивно.

Езерото има неколку имиња, вклучувајќи сино или сребрено.

Благодарение на синкастата глина на дното, во средината езерото има уникатна тиркизна боја со овални тркалезни дамки. Тие се формираат под влијание на ерупции на гејзер, издигнувајќи го она што е на дното на површината.

Максималната длабочина на езерото е само 2 метри, а водата е кристално чиста, така што глинените обрасци на дното може да се набљудуваат од кој било брег и во секое време. Езерото од сите страни е обиколено со високи дрвја, што само ја надополнува живописноста на местото.

Водата во езерото не замрзнува во текот на целата година, дури и на температури под 0 степени Целзиусови.

извор: Република

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds