Во оваа американска држава се наоѓа најголемиот музеј на мраз и снег во целиот свет

До 9 април 1867 година, територијата на Алјаска била под руска контрола. Поради моменталната ситуација во тоа време, беше продаден на Соединетите Американски Држави.

Денес, Алјаска е најголемата држава во САД.

Освен домородното население, на Алјаска живеат и Ескими и Алеути. Вкупниот број на жители е околу 500.000, според „Википедија“, а на територијата на таа земја освен рибарството се развивала и експлоатација на нафта. Покрај нафтата, земјата е богата и со други минерални суровини, како злато и сребро, како и со олово, платина, јаглен, бакар и други руди. Интересно е да се спомене дека врз основа на податоците за густината на населението, Алјаска се смета за најмалку населена држава од сите држави кои се дел од Соединетите Американски Држави.

Веќе во 1741 година, Витус Беринг, истражувач од Русија, го открил овој полуостров. Неколку децении подоцна, Русите ја формираа првата населба во Алјаска на островот Кодијак. Највисокиот врв во Северна Америка Територијата на Алјаска ја карактеризираат планини, но и глечери, активни вулкани и бројни езера. Во поголемиот дел од земјата преовладува супполарна клима, а на брегот е присутна континентална клима. На надморска височина од 6.149 метри се наоѓа планината Мекинли, која не само што е највисокиот врв на Алјаска, туку и највисокиот врв на земјата во цела Северна Америка.

Брегот на оваа земја е нешто подолг од 54.700 километри.

Иако не е најголем по површина, Џуно е главен град на Алјаска, додека Енкориџ е најголем по површина на полуостровот, каде што живее повеќе од половина од вкупното население на Алјаска. Вулкани во Алјаска Освен во крајбрежните области на Алјаска, активни вулкани постојат и на Алеутските острови. Особено интересен е вулканот Шишалдин, кој се наоѓа на островот Унимак. Она што го прави овој вулкан посебен е вулканската чаша, која има таква форма што често се смета за најсовршената вулканска чаша во целиот свет.

Атракции на Алјаска

Поради екстремната клима во поголемиот дел од земјата, Алјаска е дестинација која првенствено ги привлекува оние туристи кои се љубители на авантурата. Посетата на еден од националните паркови, меѓу кои најпознат е Националниот парк и резерват Денали, е една од најпознатите атракции на Алјаска.

Не помалку интересна е и обиколката на глечерот, додека има и такви туристи кои одлучуваат да го посетат светилникот, кој се наоѓа на островот Гарда. Како што истакнува „Виатор“, овој светилник почнал да работи на 15 септември 1924 година и одиграл исклучително важна улога за време на „златната треска“ која владеела во Клондајк. Повеќе од илјада тони мраз и снег беа потребни за создавање на Музејот на мраз „Аурора“ на Алјаска, кој е најголемиот музеј од ваков вид не само во оваа американска држава, туку и во целиот свет. Најголемото заштитено морско живеалиште на американско тло се наоѓа на Алјаска. Тоа е „Поморско национално прибежиште за диви животни на Алјаска“ и зафаќа површина од повеќе од 2.500 острови, како и територија на островчиња и гребени.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds