Најстарото дрво во Турција се наоѓа во Бурса, градот кој гледа на планината Улудаг

И иако не може да се каже дека е сличен на Истанбул, кој е еден од најпосетуваните градови на турска територија, Бурса, како прва престолнина на Отоманската империја, има што да им понуди на посетителите.

Бурса е само околу два часа возење од Истанбул, додека градовите се поврзани и од морската страна, така што слободно може да се каже дека до градот во подножјето на планината Улудаг може да се стигне релативно лесно и брзо од Истанбул. Близината на планината Улудаг, каде што се наоѓа еден од најпознатите скијачки центри во Турција, и долгата и плодна историја ја прават Бурса многу привлечна дестинација за посета во текот на целата година. Друга атракција на овој турски град е чинарот чија старост се проценува на повеќе од шест века. Се смета за најстарото дрво во целата земја.

Една од најдолгите гондоли во светот Долга околу десет километри, жичарницата што води од Бурса до блиската планина Улудаг е особено привлечна за туристите кои ја посетуваат Бурса.

Возењето трае околу 40 минути, а последната станица на жичарницата се наоѓа на надморска височина од повеќе од 2.500 метри.

Џамија со 20 куполи

Изградена на самиот крај на 14 век, Големата џамија во Бурса има причина за своето име, имајќи предвид дека, според Traveltomtom, таа се сметала за најголемото исламско место за богослужба во земјата повеќе од пет века.

Историјата на неговото создавање е особено интересна. Непосредно пред битката кај Никопол, турскиот султан Бајазит ветил дека, доколку победи, Бурса ќе добие дури 20 џамии. Иако во таа битка победила турската војска, султанот не го исполнил ветувањето. Поточно, тој не го исполни буквално, бидејќи ја изгради Големата џамија во Бурса, но со 20 куполи. Денес ова исламско богослужение го привлекува вниманието на туристите, па е отворено за посети, кои се потполно бесплатни.

Зелена џамија и зелен мавзолеј

На ридот кај Зелената џамија во Бурса се наоѓа и Зелениот мавзолеј, кој туристите исто така можат да го посетат потполно бесплатно.

Освен гробот на султанот Мехмед Први, во него има уште седум гробници, а вниманието на посетителите особено го привлекуваат плочките во различни бои, кои ја красат внатрешноста на мавзолејот. Споменатиот турски султан ја изградил и Зелената џамија во 1412 година, која сега е дел од списокот на светско наследство на УНЕСКО. Она што е особено интересно е влијанието на персиската уметност, бидејќи уметниците од таа земја се занимавале со украсување на Зелената џамија.

ona.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds