Познат како Гибралтар на Азија, Сингапур е најмалата земја на југоистокот на континентот

Во однос на површината, најмалата земја во југоисточниот дел на азискиот континент, Сингапур се карактеризира како град-држава.

Поради фактот што позицијата што ја зазема е исклучително важна од стратешка гледна точка, често ја следи фразата „Азиски Гибралтар“, според „Википедија“. Името на овој град-држава е лабаво преведено како „Град на лавовите“, а постои особено интересна теорија за потеклото на тоа име. Имено, се верува дека името Сингапур доаѓа од два санскритски поими и дека е создаден во текот на 14 век.

Тогаш принцот од Суматра, по име Санг Нил Утам, слетал во областа на денешен Сингапур и видел некое животно на брегот, но не бил сигурен кое. Меѓутоа, неговиот придружник проценил дека станува збор за лав, иако подоцнежните истражувања утврдиле дека во никој случај не можел да биде лав, едноставно затоа што никогаш не живеел познат вид лав во таа област, туку дека најверојатно станува збор за тигар и тој вид познат како малајски.

Интересен аеродром

Првата атракција на која се среќаваат туристите при посетата на Сингапур е несомнено аеродромот „Jewel Changi“. Покрај повеќе од 280 ресторани и продавници со разни стоки, во сингапурскиот аеродром има и водопад, како и простор наменет за играње на најмладите патници. Не помалку интересна локација во овој град-држава е и ботаничката градина, која, како што посочува „Тајмаут“, е вклучена во списокот на светско наследство на УНЕСКО.

Посебно е интересно да се забележи дека колекцијата на орхидеи, која постои во оваа ботаничка градина, е најголема во целиот свет, со оглед на тоа што опфаќа дури околу илјада основни видови на овој необичен цвет и околу две илјади модифицирани видови. Црните австралиски лебеди можат да се видат во езерото во оваа градина, како и Ванда Мис Хоаким, која е национален цвет на Сингапур. За време на викендите во Сингапурската ботаничка градина се организираат многу интересни концерти на отворено, а има и прекрасно уреден и особено атрактивен простор наменет за помладите посетители.

Фасцинантна зоолошка градина

Имајќи предвид дека зафаќа површина од околу 28 хектари, деталната обиколка на зоолошката градина во Сингапур често е целодневна авантура. Поделен е на вкупно 11 зони и е дом на повеќе од четири илјади животни. Она што ја прави посебна оваа зоолошка градина е таканаречениот отворен концепт, а таа е првата зоолошка градина во светот што ја применува во пракса. Токму во оваа зоолошка градина може да се види најголемата колонија на орангутани во такви услови во целиот свет, а посетителите имаат на располагање голем број виртуелни атракции, како и можност да видат бел тигар, кој е редок вид, или да одиме низ дождовната шума во вечерните часови.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds