Турција во ноември ја посетија 2,5 милиони туристи

Податоците на турското Министерство за култура и туризам покажуваат дека Туркије во ноември ја посетиле 2,5 милиони странски туристи, што е пад од 1 отсто во однос на годишната динамика, јавува Анадолу.

Бројката го надмина нивото од претпандемискиот период од 2,2 милиони во ноември 2019 година, покажаа податоците на Министерството.

Истанбул е на врвот на посетени места во ноември, привлекувајќи 1,3 милиони странски посетители.

Познатиот туристички град Анталија на турската ривиера минатиот месец беше на второ место по посетеност од страна на туристите, чиј број изнесуваше 348.411.

Потоа следува северозападната област Едрене, која граничи со Бугарија и Грција, со 318.635 туристи.

Минатиот месец Туркије ја посетија 245.493 Руси кои сочинуваат 9,72 отсто од сите странски посетители, 244.005 Германци, 222.884 Бугари, 203.618 Иранци и 125.236 Грузијци.

– Туркије оваа година бележи посета на 46,7 милиони туристи –

Во периодот од јануари до ноември, бројот на странски посетители во Туркије се зголеми за 10,82 отсто од пред една година на 46,7 милиони и го надмина нивото пред вирусот од 42,9 милиони.

Русите го сочинуваат најголемиот дел од странските посетители во првите 11 месеци од годината со 6,1 милион туристи од Русија во однос на 4,9 милиони минатата година.

По нив следуваат Германците со речиси 6 милиони посетители од Германија, Британците со 3,7 милиони и Бугарите со 2,6 милиони посетители досега оваа година.

Истанбул во периодот од изминатите 11 месеци го посетиле 16 милиони туристи, што сочинува 34,4 отсто од сите странски посетители. На второ место е Анталија со 31 отсто или 14,5 милиони туристи. Следува Едрене со 9,3 отсто или 4,4 милиони посетители.

извор:

фото:

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds