Турците ќе ги укинуваат „ол инклузив“ понудите?

Претставници на турската туристичка индустрија предлагаат да се преразгледа системот „ол инклузив“ (all inclusive) во некои хотели. Во вакви случаи се предвидува туристите да можат да бираат за која храна и пијалоци ќе платат, пишува турскиот весник „Туризам газетеси“.

Генерално, на многу места ќе остане системот „ол инклузив“.

Шефот на Медитеранската асоцијација на хотелиери и тур-оператори (АКТОВ) Каан Чавалоглу ја потенцираше неопходноста од оваа иницијатива со зголемените трошоци во однос на сложената економска ситуација во Турција, како и со создавањето на нови видови услуги со пониски цени за туристите.

Предложениот модел, условно наречен „плати онолку колку што користиш“, првенствено е насочен кон безалкохолната верзија на „ол инклузив“.

Во Турција има хотели со безалкохолен „ол инклузив“ систем, а во последните години се продаваат многу вакви пакети, вклучително и на рускиот пазар. Овој тип на пакети е главно ориентиран кон семејни одмори.

Според туроператорите, одморите во Турција со безалкохолна верзија на системот „ол инклузив“ се седум до десет отсто поевтини од вообичаеното. Сè уште не е јасно колку поекономичен ќе биде форматот „плати толку колку ќе искористиш“ во споредба со традиционалните пакети.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds