Водопадот Светигора му дава дополнителна убавина средновековниот манастир Морача, посветен на Св. Никола

На брегот на истоимената река, на територијата на црногорската општина Колашин, се наоѓа еден од бисерите на српската средновековна архитектура.

Манастирот Морача е изграден на плато од каде може да се ужива во погледот на блискиот кањон на истоимената река. Посебно привлечен е водопадот по име Светигора, кој се наоѓа таму.

Изграден во средината на 13 век, овој српски средновековен манастир бил сведок на многу историски значајни настани, а како што наведува „Колашин.ме“, се верува дека оваа света задушница е внук на основачот на династијата Немањиќ, Стефан Немања. Манастирот го изградил синот на Вукан Немањиќ, Стефан Вукановиќ, во 1252 година.

Манастирскиот комплекс Морача

Главната манастирска црква е посветена на празникот Успение на Пресвета Богородица, додека во рамките на манастирскиот комплекс има и кона и мала црква, која е посветена на Свети Никола.

Црквата е изградена од жолт камен, а се карактеризира со рашкиот стил на српската архитектура, а има и романескни елементи. Она што особено привлекува внимание е споменатиот водопад кој се вика Светигора. Имено, тој е формиран од мал поток, кој тече низ манастирската капија.

Се претпоставува дека ктиторот при изградбата имал одредени модели, а тоа најверојатно биле српските средновековни манастири Милешева, Жича или Студеница. Врата од слонова коска Интересно е да се забележи дека главната црква на манастирот Мораче е покриена со сив мермер, но и тоа што ова светилиште има и врати збогатени со детали од слонова коска. Станува збор за врата направена од две крила, преку кои се влегува во централниот дел на црквата.

Бидејќи е создадена во 13 век, фреската на која е прикажан пророкот Илија како го храни гавран се смета не само за најстарата во овој српски манастир, туку и за најпозната.

По својата убавина се забележуваат и фреската со раѓањето на свети Јован Претеча и Крстител, како и иконите направени во текот на 18 век, на кои се претставени Свети Лука и Свети Сава. Една од најпознатите мошти кои се чуваат во манастирот Морача е раката што му припаѓала на светиот свештеномаченик Харалампи.

Со оглед на тоа што достигнува висина од само шест метри, а нејзината квадратна основа е долга само пет метри, особено е интересна црквата посветена на Свети Никола во рамките на манастирскиот комплекс Морача.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds