Опкружена со дури 7 планини, висорамнината Пестер е најголемата на Балканот

Не само што е една од најголемите на европско тло, висорамнината Пестер е исто така најголема на Балканскиот Полуостров.

Пештерско поле, сместено на истоимената висорамнина, зафаќа површина од околу 63 квадратни километри и се издига на 1.150 метри надморска височина.

Платото Пештер е опкружено со дури седум планини. Со исклучок на Голија, Озрен и Златар, опкружен е и со планините Јавор, Жилидар, Јадовник и Гиљева и, како што наведува „Westserbia.org“, затоа погледот од платото е како филм.

И иако локалните жители знаат колку сурови можат да бидат климатските услови овде, нема сомнеж дека многу патописци кои ја посетиле висорамнината Пестер ги одзеле најубавите спомени од неверојатно убавите природни пејзажи.

Град Сјеница

Во времето кога имало карванска рута, во денешна Сјеница застанувале карвани за да ги хранат и одморат коњите. Денес, општината Сјеница се смета за една од најголемите по површина, а самиот град се карактеризира како центар на платото.

Но, поради суровите климатски услови кои владеат во околината, во минатото често се случувало нешто повеќе од 30.000 жители на оваа општина да не можат да патуваат во зимскиот период, што не е случај денес.

Освен со Нови Пазар и Пријепоље, Сјеница е поврзана и со Ужице, Ариље и Ивањица, но и со Нови Варош, и по главни и по регионални патишта.

Исклучително квалитетен тресет

Кога ќе се земе предвид квалитетот на почвата што преовладува во Пештер, не е чудно што овој тресет се смета за особено квалитетен. Дури, како што истакнува „Википедија“, се смета за најдобар квалитет не само на европско тло, туку и на светско ниво.

Реката Боровштица е една од најголемите длабочини во Пештер, иако ги има повеќе. Освен по речиси нереалните пејзажи, областа на Пештерската висорамнина е позната и по бројните гурмански производи, произведени од локалното население, меѓу кои, без сомнение, се издвојува сирењето Пештер.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds