Еден од најстарите музеи на скулптури на отворено се наоѓа во Антверпен

На територијата на истоимената белгиска провинција, која припаѓа на територијата на регионот Фландрија, се наоѓа Антверпен, град познат и по француското име Анверс.

Низ овој белгиски град тече реката Шелд, а нејзиното вливување во Северното Море се наоѓа на околу 90 километри од Антверпен, пишува „Википедија“.

Како и низ историјата, така и денес овој белгиски град е исклучително важен за економијата на земјата. Од културен аспект, зборуваме за град во кој има многу значајни музеи, додека историскиот центар Антверпен е особено фасцинантен за многу туристи.

Уметност на секој чекор

Токму во овој, денешен белгиски град, создавале многу значајни уметници во изминатите векови, а за тоа сведочат и бројните музеи во Антверпен.

Покрај тоа, љубителите на уметноста кои го посетуваат овој град често се фасцинирани од фактот дека во овој град живеел Питер Пол Рубенс, познатиот сликар кој творел во ерата на барокот. Освен него, меѓу другите, таму твореле и Јан Бројгел Постариот и Помладиот, како и Ван Дајк.

Карактеризиран како еден од најстарите музеи од ваков тип во целиот свет, музејот Миделхајм е посебен на некој начин. Тоа е всушност музеј на скулптури, но се наоѓа на отворен простор и според „Kayak.co.uk“, зафаќа површина од околу 30 хектари. Повеќето статуи, кои се дел од оваа необична инсталација во градскиот парк, се создадени како дел од биеналето Миделхајм, кое се одржало помеѓу 1951 и 1989 година.

Други атракции на Антверпен

Ако ги исклучиме Рубенсовиот музеј и операта, една од најпознатите градби во градот е катедралата, која е посветена на Пресвета Богородица.

Не треба да пропуштите обиколка на Зелениот плоштад, како што лабаво се преведува неговото оригинално име Groenplaats, и кое се смета за најпознато во Антверпен. На неа се наоѓа статуата на Рубенс, која е создадена во средината на 19 век.

Во непосредна близина на плоштадот, освен многубројните угостителски објекти, се наоѓа и градската катедрала, чија кула се смета за највисока во тој дел од државата. Имајќи предвид дека зоолошката градина во Антверпен е изградена во далечната 1843 година, таа со право се смета за една од најстарите не само во Европа, туку и во светот.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds