Објавена листата на земји во светот кои годинава имаа најмногу туристи

Објавена листата на земји во светот кои годинава имаа најмногу туристи.Секоја од земјите на листата е интересна на свој начин.Првите пет земји на оваа листа се дестинации што мора да ги видат светските патници и земји препорачани од многумина.Меѓу нив беа и три европски земји.

Ова се првите 5 земји на листата на најпосетувани:

1. Франција

Франција е на прво место.Списокот на нешта што може да ги понуди Франција е навистина долг,а на самиот врв е уметноста што можете да ја видите и доживеете само во оваа земја.Во 2023 година Франција ја посетиле 72,4 милиони луѓе,но до крајот на годината останува уште еден месец.

2. Шпанија

Оваа медитеранска земја,која секоја година е една од најинтересните дестинации во светот, го зазеде второто место.Оваа година Шпанија досега ја посетиле 70 милиони туристи.Има златни плажи и прекрасни градови и места за гледање,како Мадрид,Барселона,Севиља,Гранада.Има и разновидни пејзажи за уживање,од планини и вулкани до прекрасни плажи.

Шпанија има и одлична храна,богата уметничка понуда,срдечни луѓе.Сето тоа секоја година привлекува се повеќе посетители во оваа прекрасна земја.

3. Турција

Можеби на неочекувано трето место,Турција е земјата која е апсолутен хит во 2023 година.Совршено позиционирана помеѓу два континента,Турција е позната по својата храна,култура и архитектура.Тука се наоѓа и брегот на Егејското Море и се смета за еден од најубавите брегови во светот.

До крајот на 2023 година ќе го посетат 45,5 милиони туристи.

4. Соединетите Американски Држави

САД отсекогаш биле интересна дестинација.Годинава се и во врвот на најпосетувани земји.Оние кои ги посетиле САД знаат дека секоја земја има своја култура,а имајќи предвид дека е трета по големина земја во светот,на посетителите им се нуди сè – од раздвижени градови,прекрасни планински масиви и национални паркови,до огромни пустини и прекрасни плажи.

Оваа земја е единствената на оваа листа која не е во Европа.Се проценува дека до крајот на оваа година ќе има 41,8 милиони туристи.

5. Велика Британија

Погледот на панорамата на Лондон е една од најубавите фотографии кои можете да ги направите во оваа земја,а покрај овој град,уште еден многу посетен град е и Ливерпул.

Велика Британија има многу неверојатни местаод големи градови до чудни села и приморски градови.Се предвидува дека до крајот на декември 2023 година Велика Британија ќе ја посетат 37,5 милиони туристи.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds