(ВИДЕО) Св. Јован Бигорски – духовен сјај на православното христијанство 

Вгнезден во живописните предели на Мијачкиот крај на Македонија, Манастирот Свети Јован Бигорски стои како светилник на православната вера и блика со спокојство во опкружувањето на фасцинантната природа и духовно значење кое е отелотворено во неговите длаборези, фрески и икони и неговата богата библиотека.

Според Бигорскиот поменик, како и според записот на чудотворната икона на Свети Јован Крстител, манастирот бил основан од страна на монахот Јован Дебранин во 1020 годинa.

Од тогаш до денес, манастирот ги издржал искушенијата на времето, вклучувајќи периоди на отоманско владеење и разни природни катастрофи и други несреќи. И покрај овие предизвици, манастирот е педантно обновен и одржуван, зачувувајќи го неговото културно и духовно значење за генерациите што доаѓаат.

Архитектонскиот сјај на манастирот Св. Јован Бигорски е глетка што треба да се види. Манастирскиот комплекс се одликува со хармоничен спој на византиски и македонски архитектонски стилови, со сложени детали и украси кои ja красат неговата фасада.. Главната црква, посветена на Свети Јован Крстител, ја красат импресивни фрески и иконостас направен од длаборез, кои раскажуваат библиски приказни и ја прикажуваат вештината на средновековните македонски уметници.

Манастирот Свети Јован Бигорски стои како жив доказ за длабоко вкоренетото културно и духовно наследство на Македонија. Без разлика дали сте љубител на историјата, љубител на уметност или трагач по духовно просветлување, посетата на манастирот Свети Јован Бигорски ветува длабоко и збогатувачко искуство.

Во подножјето на ридот на кој стои манастирот, се наоѓа и ресторанот Куќа на Мијаците каде можете да уживате во традиционална мијачка и македонска кујна, да дишете чист воздух и да уживате во прекрасниот поглед кој се пружа на врвот Кораб, додкеа го слушате жуборот на реката Радика.

patuvanja.mk

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds