Црквата позната како Мала Аја Софија се наоѓа во општината Александрополис во Тракија

Малата Света Софија се смета за место за аџилак за сите жители на регионот Тракија

Во близина на тројната граница на грчка, турска и бугарска територија, се наоѓа град чиј симбол е светилник висок 18 метри.

Александрополис или, како што често го нарекуваат Александрополис, се наоѓа на раскрсницата на важни патишта, и копнени и морски, и е главен град на областа Еврос, која се наоѓа на периферијата на Источна Македонија и Тракија во Грција.

За потсетување, Еврос е и грчкото име на реката Марица, а токму на тој простор се случи познатата битка кај Марица, која остави значаен белег во историјата на нашата земја.

Иако во текот на минатиот век, Александрополис беше само мало село, во кое луѓето главно се занимаваа со риболов, денес стана една од најпосетуваните дестинации во тој дел од земјата.

Тракиско море

Како најсеверниот дел на Егејското Море, Тракиското Море се наоѓа токму во областа Александрополис. Кога ќе се земе предвид фактот дека некои од најубавите одморалишта и во Грција и во Турција се наоѓаат токму на брегот на Егејското Море, не е чудно што овој град е препознаен и како летна дестинација.

Александрополис може да се пофали со брег долг околу 25 километри, а како што посочува „Greecetravelmag“, освен во синилото на Егејското Море, посетителите можат да уживаат и во некои од баровите и таверните покрај плажата, која е носител на „ Сино знаме“. Со оглед на тоа што е организирана плажа, пристапна е и за лицата со посебни потреби.

Гастрономска понуда на Александрополис

Имајќи предвид дека жителите на тој дел на Грција особено внимаваат на зачувувањето на традицијата, во Александруполис често се одржуваат многу фолклорни настани кои привлекуваат и голем број посетители.

Иако гастрономската традиција се заснова на јадења со месо, особено каворма и пити, во Александрополис можете да јадете и многу вкусна риба и морски плодови, како и рачно изработени тестенини и други традиционални производи.

Што да се види во Александрополис?

Имајќи предвид дека делтата на реката Марица, односно Еврос, е исклучително важно мочуриште на Стариот континент, се организираат и туристички тури кои на посетителите им нудат можност одблиску да ги видат островите, лагуните и езерата, како и бројни растенија и животни кои живеат во областа во која живеат.

Малата Света Софија, како што се нарекува манастирот Панагија Космозотира, се смета за место за аџилак на сите жители на регионот Тракија.

Изграден е во периодот на византиското владеење и се наоѓа во селото Дела Ферес на територијата на општина Александрополис. Освен Историско-археолошкиот музеј, на подрачјето на општина Александрополис се наоѓаат и црковните и етнолошките музеи, како и Музејот на традициите на Сарацените и Природонаучниот музеј и Фолклорниот музеј на Кападокија.

teegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds