Црноморскиот регион на Турција на посетителите им нуди изобилство на мириси и фантастични пејзажи

Една од најатрактивните локации во регионот на Црното Море во Турција е, без сомнение, манастирот Панагија Сумела.

Дека Турција е земја која се повеќе ја посетуваат, како од Србија, така и од многу други земји ширум светот, не е новост.

Сепак, иако многу туристи ги посетуваат познатите одморалишта на брегот на Средоземното и Егејското Море, регионот на Црното Море сè уште е релативно недопрен. И токму поради тоа што е познат по својата исклучително богата и многу интересна историја, но и по изобилството зеленило и други природни атракции, овој регион дефинитивно треба да се истражи.

Слободно може да се каже дека овој дел од земјата е практично свет во мала смисла, за што придонесува и положбата што ја зазема, имајќи предвид дека од едната страна се граничи со море, а од друга со планини.

Една од најатрактивните локации во регионот на Црното Море во Турција е, без никакво сомневање, манастирот Панагија Сумела. Сместен во близина на градот Трабзон, овој манастир е врежан во карпите и со векови бил многу важно место за богослужба за грчкото население кое живеело на брегот на Црното Море.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds