Пет градови со најчист воздух во светот

За жал, загадувањето на воздухот не е ништо ново. Некои градови во светот се многу загадени, а квалитетот на воздухот во нив претставува ризик по здравјето и за локалните жители и за посетителите. Сепак, некои градови сè уште можат да се пофалат со почист воздух поради позелените средини и построгите еколошки регулативи. Ние сакаме да посетуваме такви градови, а според порталот thetravel.com, ова се петте светски градови во кои воздухот е со најдобар квалитет!

5. Гетеборг (Шведска)

Гетеборг е вториот по големина град во Шведска, сместен на западниот брег. Градот има мала густина на население, што помага воздухот да биде умерено чист и безбеден за дишење. Други фактори, како што се воздухот од западниот брег, бројните паркови и градини, дрвјата на авенијата и еколошките закони, помагаат да се одржи квалитетот на воздухот во Гетеборг на највисоко можно ниво.

4. Цирих (Швајцарија)

Цирих е живописен град на северната страна на езерото Цирих во Швајцарија и е најголемиот град во земјата. Градот, освен својата впечатлива убавина, е главен финансиски центар во срцето на Европа и најпознат град во земјата. Квалитетот на воздухот е чист како и убавината на градот, а Цирих веќе неколку децении е на листата на градови со најчист воздух во светот. Додека туристите се собираат за да ја видат елеганцијата на градот, квалитетот на воздухот носи само дополнителна придобивка.

3. Хелсинки (Финска)

Главниот град и најголемиот град на Финска е и социјален, културен и политички центар на земјата. Сепак, воздухот во Хелсинки е чист, погоден за дишење и се смета за еден од најбезбедните во светот за луѓето. Многуте шуми што ја опкружуваат земјата се делумно одговорни за овој квалитет на воздухот. Хелсинки е исто така еден од најпогодни за живеење градови во светот. Секако, квалитетот на воздухот игра главна улога во тоа рангирање, бидејќи загадувањето на воздухот ги прави повеќето градови небезбедни или невозможни за живеење.

2. Виена (Австрија)

Виена е голема, има околу два милиони души, но тоа не ја спречи да биде еден од градовите со најчист воздух во светот. Градот сè уште може да се пофали со импресивен индекс на квалитетот на воздухот, кој се смета за сосема безбеден за локалното население и за туристите. Освен што е еден од градовите со најчист воздух во светот, Виена е позната и по многу други неверојатни работи. Познат е и како еден од најубавите главни градови во светот, град со најголемиот божиќен пазар во светот и град полн со светски познати музеи како што е Албертина. Се разбира, само во Виена можете да ја јадете вистинската правата – виенската шницла.

1. Рејкјавик (Исланд)

И покрај тоа што е најголемиот град во Исланд и дом на најразновидните настани, Рејкјавик останува еден од најбезбедните градови во светот за да дишете длабоко без да се грижите дали вашите бели дробови ќе бидат контаминирани од загадување. Рејкјавик е исто така еден од најчистите и најзелените градови на планетата, што го прави центар за глобален туризам. Ако некој бара лежерен и убав град со исклучителен квалитет на воздух, Рејкјавик е вистинското место.

punkufer.hr

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds