Познат како град на контрасти, Малме е еден од космополитските градови

Во јужниот дел на Шведска, во областа на провинцијата Скане, се наоѓа Малме. Градот е познат по својот контраст и неговите жители кои потекнуваат од повеќе од 170 земји во светот.

Поради фактот што се наоѓа на брегот на морето, Малме има попријатна клима од остатокот на земјата, така што зимите се релативно благи, а летата се пријатни. Со оглед на тоа што велосипедските патеки се протегаат на над 515 километри, јасно е зошто велосипедот е често превозно средство во овој шведски град. Долга историја на Малме Во времето кога бил основан, на крајот на 13 век, градот првпат бил под управа на Данска, за да стане дел од шведската територија во 1658 година, според „Visitsweden“.

Денес стариот дел на градот и градбите во него сведочат за долгата и богата историја на Малме. Меѓу нив се издвојува готската црква посветена на Свети Петар. Со оглед на тоа што е изградена во 14 век, се смета за најстар објект во целиот град. Интересен е и контрастот што се забележува при набљудување, практично два дела на стариот град. Западниот кварт Гамла Вестер е постар и во него можат да се видат многу стари градби, додека квартот кој се наоѓа во источниот дел на Стариот град е реновиран во 1960-тите.

Најдолгиот европски мост Мостот над теснецот Оресунд, кој ги поврзува Малме и главниот град на Данска, е долг осум километри и е наменет и за патен и за железнички сообраќај. Се смета за најдолгиот мост од ваков тип на европско тло.

Модерната зграда која го привлекува вниманието на посетителите на овој шведски град е всушност облакодер кој се наоѓа во самиот центар на населбата, чие име е преведено како Западно пристаниште. Висок 190 метри, овој облакодер има 54 ката и се смета и за највисоката зграда во цела Скандинавија. На местото на некогашното бродоградилиште, освен ова чудо на модерната градба, има и паркови, но и места за капење и бројни интересни угостителски објекти, па не е чудно што тој дел од градот стана вистински урбан центар.

Замокот Малме е уште една од знаменитостите на градот. Бидејќи неговата изградба е завршена во 1542 година, тој се смета за најстариот сочуван замок од тој период во цела Скандинавија. Денес, во оваа прекрасна зграда се сместени аквариум и два музеи, Музејот на уметност во Малме и Природонаучниот музеј.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds